Ekonomiskt undantagstillstånd i Venezuela

publicerad 16 januari 2016
Bilder från demonstration centrala Caracas i Venezuela i april 2013. På plakatet Venezuelas president, Nicolás Maduro.

Venezuelas president Nicolas Maduro har utlyst ekonomiskt undantagstillstånd i hela landet för 60 dagar. Dekretet om detta har offentliggjorts på fredagen av Gaceta Oficial.

Åtgärden uppges ha vidtagits inom ramen för den gällande författningen. Dekretet lästes upp i direktsändning i venezuelansk teve och påstås ha antagits för att skydda venezuelanernas sociala rättigheter inom hälsovård, utbildning och socialskydd.

Nicolas Maduro varskodde om undantagsåtgärder även förut. På sistone har situationen i Venezuela blivit kritisk på grund av varubrist, galopperande inflation och uteblivna tillgångar till följd av lågkonjunktur på oljemarknaden, likaväl som en institutionsmässig kris mellan lagstiftande och verkställande makten efter att ett oppositionellt parlament började sitt arbete.

Enligt Venezuelas lagstiftning utlyses undantagstillstånd i syfte att bredda presidentens maktbefogenheter och tillförsäkra författningsgarantier.

Tidigare utlovade Maduro att framlägga en färdplan för att effektivera den venezuelanska ekonomin, som för närvarande till 90 procent är beroende av oljeexport.

 

se.sputniknews.com

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!