Efter finanskraschen – nu dominerar kontanter i Libanon

publicerad 4 februari 2023
- av Isac Boman
Numera genomförs nästan alla affärer i Libanon med kontanter.

Tre år av ekonomisk kris och kaos har sargat den libanesiska finanssektorn. En konsekvens är att såväl privatpersoner som företag numera nästan uteslutande använder sig av kontanter – i synnerhet amerikanska dollar.

När Reuters journalist besöker växlingskontoret i Bekaa Valley noterar man ständigt ringande mobiltelefoner och hur anställda skriker ut olika växlingskurser samtidigt som kunderna flockas med sina plastsäckar fyllda med den lokala valutan – i syfte att byta dessa mot amerikanska dollar.

– Välkomna till Libanons Wall Street, skrattar ägaren som också har ett maskingevär som skydd mot eventuella rånförsök.

Dysfunktionella banker har frusit tillgångar på tiotals miljarder dollar i landet och förvägrar sina kunder även de mest grundläggande tjänsterna, något som i vissa fall lett till att upprörda kunder hotat bankpersonal med vapen – bara för att kunna komma åt sina egna pengar.

Numera genomförs nästan all handel och alla transaktioner med kontanter – men den lokala valutan har mellan 2019 och 2022 blivit extremt svag och förlorat 97 procent av sitt värde sedan 2019. Istället är det nu amerikanska dollar som efterfrågas.

Även staten övergår till kontanter

Till och med den svaga libanesiska centralstaten håller på att övergå till en kontantbaserad ekonomi och landets finansministerium överväger att tvinga alla handlare att betala tullavgifterna med kontanter.

Elektronikhandlaren Omar Chehimi har fått ställa om sin verksamhet helt och kan numera bara beställa små partier som betalas med de kontanter han har tillgängliga – eftersom bankerna inte längre utfärdar krediter för större inköp.

– Till och med företagen vi köper av som Samsung och LG gör bara kontanta affärer med oss.

Landets finanssystem ska ha förlorat omkring 72 miljarder dollar de senaste åren, och även om Internationella valutafonden IMF och andra överstatliga organ krävt olika ”reformer” för att ”återuppliva banksektorn” har landets makthavare hittills inte velat gå dem till mötes, skriver Reuters.

Nassib Ghobril, chefsekonom vid banken i Byblos uttrycker samtidigt en oro över att den amerikanska dollarn nu helt dominerar Libanons ekonomi och att landets inhemska valuta fortsätter att minska i värde.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!