Ekonomi

ECB hotar Ungern för sin suveränitet

Europeiska centralbanken, ECB, är förgrymmade över att Ungerns regering vidtar åtgärder för landets centralbank. ECB anser att den ungerska centralbankslagstiftningen ”undergräver bankens stabilitet”.

Den ungerska centralbankens huvudkontor i Budapest. Foto: Flickr/Kevin Anderson/CC BY-NC-SA 2.0
Den ungerska centralbankens huvudkontor i Budapest. Foto: Flickr/Kevin Anderson/CC BY-NC-SA 2.0

Enligt ECB kan inte Ungern välja att avskeda centralbankirer som inte offentliggör sina tillgångsdeklarationer. Därför har man nu tillrättavisat landets regering, rapporterar Wall Street Journal.
Det regelverk som ECB satt upp förbjuder länder att avskeda centralbankirer om såvida de inte gjort sig skyldiga till grova brott.

Den ungerske premiärministern Victor Orbán har genomfört en rad åtgärder gentemot centralbanken sedan han kom till makten 2010. Flera ansikten inom centralbanksstyrelsen har bytts ut – vilket strider mot regelverket, påpekar ECB.

Det ungerska regeringskansliet har inte gått att nås för en kommentar om ECB:s utspel, skriver Wall Street Journal.

I juli i somras offentliggjorde Ungerns regering sina planer på att betala tillbaka sina lån till Internationalla valutafonden, IMF. Det skulle innebära att Ungern blir ett av EU:s mest självständiga länder.

Sedan 2004 är Ungern medlemmar i EU, men man har ännu inte gett upp sin valuta, forint, för euron.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!