Detroit har ansökt om konkurs

Den amerikanska motorstaden Detroit har officiellt ansökt om konkurs. Det är den största konkursen av sitt slag i USA:s historia, rapporterar flera medier.

publicerad 20 juli 2013

– Nu har vi chansen att stoppa en 60 år lång nedgång, sade Rick Snyder, guvernör i Michigan, vid en presskonferens där han bekräftade att Detroit officiellt går i konkurs med skulder på 18 miljarder dollar, enligt IBTimes.com.

Ungefär hälften av Detroits skuld på sammanlagt 18 miljarder dollar – 120 miljarder kronor – är staden skyldiga sina 20 000 kommunala pensionärer. Mycket av det övriga är skuld till obligationsinnehavare.

Bakgrunden till den ekonomiska svackan är enligt Michigans guvernör Rick Snyder bland annat stora problem med kriminalitet, skriver Aftonbladet.

Under den första hälften av 20-talet expanderade Detroit i en svindlade takt när bilindustrin såg ljus ut. Men under de senaste decennierna har staden tappat mycket i anseende. 1950 bodde det 1,8 miljoner människor i staden, jämfört med endast 700 000 som bor i staden idag.

Det kommer att dröja mellan en och tre månader innan det avgörs om staden kan omfattas av ett statligt skyddspaket.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.