Brittiska staten tillåter Microsofts ”skattefusk”

publicerad 20 juni 2016

Microsoft ska ha underlåtit att betala 100 miljoner pund i skatt i Storbritannien. Detta efter att man kommit överens med den brittiska staten om att föra över inkomsten till Irland, där bolagsskatten är lägre.

Microsoft ingick nyligen ett hemligt avtal med den brittiska skatte- och tullmyndigheten HMRC som tillät dataföretaget att flytta över pengar som man tjänat i Storbritannien till Irland. Således slipper Microsoft att betala 100 miljoner pund i bolagsskatt, rapporterar The Sun.

Orsaken till att Microsoft väljer Irland beror på att bolagsskatten i Irland är 7,5 procent lägre än i Storbritannien.

Parlamentsledamoten Richard Bacon är en av de som är kritisk till Microsofts hemliga skatteuppgörelse.

– Den genomsnittliga medborgaren börjar bli trött på det här. Man använder strategier som inte är tillgängliga för de flesta vanliga människor och företagen, säger Bacon till The Sun.

Vissa menar att Microsoft gjort sig skyldiga till skattefusk genom överenskommelsen med HMRC, men bolaget själva förnekar att man gjort sig skyldiga till några oegentligheter. Även HMRC har försvarat sitt agerande.

I förra månaden utsattes Google för en razzia i Paris för att man fört ut pengar som man tjänat i Frankrike till Irland.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.