BP-uppgörelse för oljekatastrofen

Oljebolaget BP kommer betala 20,8 miljarder dollar, motsvarande 173 miljarder kronor, för oljekatastrofen i Mexikanska golfen 2010. Det är den största uppgörelsen som USA:s justitiedepartement någonsin gjort med ett enskilt företag.

publicerad 6 oktober 2015
Arbetare sanerar olja vid stränderna i Port Fourchon, Louisiana

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


6370 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


När BP:s oljerigg Deepwater Horizon exploderade i april 2010 skulle det innebära att nästan fem miljoner fat olja läckte ut i den Mexikanska golfen. Särskilt drabbade blev delstaterna Alabama, Florida, Louisiana, Mississippi och Texas. Det är bland annat till de fem staterna och att återställa de drabbade samhällena som pengarna kommer att gå till.

Genom den här överenskommelsen kommer federala och lokala myndigheter samt kustsamhällena att ha resurser för att göra fransteg mot att återställa ekosystem, ekonomier och företag i regionen, säger USA:s handelsminister Penny Pritzker.

Överenskommelsen mellan USA:s justitiedepartement och BP är den största som någonsin gjorts mellan justitiedepartementet och ett enskilt företag.

Oljeriggen Deepwater Horizon exploderade den 20 april 2010, men det skulle dröja ända till den 15 juli innan oljeläckan kunde stoppas. BP har tidigare uppskattat att kostnaden för samtliga skador efter oljeriggskatastrofen uppgått till över 350 miljarder kronor.

Tidigare har en annan stor oljeaktör, Halliburton, straffats av amerikanska myndigheter. Detta sedan Halliburton förstört bevismaterial som användes i samband med utredningen av oljekatastrofen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!