Bara 4 av 11 miljoner i Sverige arbetar

publicerad 10 september 2020
- av Per Nordin
Inte ens 40 procent av befolkningen arbetar idag.

På ett halvår har antalet personer med arbete i Sverige sjunkit från 4 360 000 till blott 4 120 000. Det faktum att mindre än 40 procent av befolkningen nu arbetar och förväntas försörja de övriga är en allvarlig situation enligt Svenskt Näringsliv.

Det allvarliga läget med snabbt minskande antal personer i arbete beror främst på att många permitterats och sagts upp under de senaste månaderna till följd av coronarepressionens efterverkningar. Därtill har även sjukfrånvaron stigit på grund av olika försiktighetsåtgärder.

– Permitteringarna till följd av coronakrisen är inte bara ansträngande för de företag och anställda som har drabbats, utan de innebär också att de som fortfarande är i arbete får högre krav på sig, konstaterar Johan Kreicbergs, ekonom på Svenskt Näringsliv.


Annonser:


Den svenska regeringen brukar vanligtvis prata om hur stor andel av befolkningen som är ”sysselsatt”, en siffra som under 2019 var 5 130 000 människor. Problemet är bara att många sysselsatta inte arbetar utan kan vara föräldralediga, sjukskrivna eller av andra skäl borta från arbetet. Antalet människor som arbetar är omkring en miljon färre än antalet sysselsatta.

Även om sysselsättningsgraden ännu inte är lika låg som under finanskrisen och krisen på 90-talet, så varnar Kreicbergs att vi mycket snabbt kan nå dit. Detta inte minst eftersom antalet arbetstimmar per person är lägre nu än då.

– Nu arbetar mindre än 40 procent av befolkningen, vilket är den lägsta andelen sedan år 2000. Eftersom andelen äldre förväntas öka kraftigt under de kommande åren är detta mycket oroande ur ett försörjningsperspektiv, konstaterar Johan Kreicbergs.

Hans lösning är att sätta in åtgärder för att få människor i arbete så snart som möjligt om vi vill ta oss ur krisen utan ännu allvarligare konsekvenser än idag.

– Krisen är långtifrån över, men ju snabbare vi får människor i arbete, desto snabbare kommer vi också ur den, säger han.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.