Bankman riskerar dödsstraff för mångmiljonbedrägerier

I Vietnam i Sydostasien står en förre detta bank-vd inför rätta för att ha förskingrat nästan 170 miljoner kronor. Den vietnamesiska regeringen försöker att komma till rätta med den ekonomiska brottsligheten i landet, vilket betyder att mannen kan dömas till döden.

publicerad 13 november 2013
Den vietnamesiska folkdomstolen i Ho Chi Minh-staden.

Vu Quoc Hao, som var vd vid Agribank Financial Leasing Company, anklagas för att ha missbrukat sin ställning genom att medvetet bryta mot lagen om ekonomisk förvaltning. Det är någonting som kan ge allvarliga konsekvenser, skriver Viet Nam News på nätet.

Hao ska tillsammans med Dang Van Hai, förre detta ordförande för ett byggföretag, ha skrivit på tio stycken kontrakt som beviljade lån för 250 miljoner kronor till ett antal kapitalföretag.

Uppemot 23,4 miljoner kronor ska Vu Quoc Hao ha förskingrat och använt för privat bruk.

Åklagare har föreslagit att Dang Van Hai, 56, och Vu Quoc Hao, 58, båda ska dömas till döden. Detta för att ha förskingrat tillgångar, handelsbedrägeri och överträtt statliga ekonomiska regler.

Vietnamesiska banker har de mest osäkra fordringarna i hela Sydostasien. Landets ekonomi växte med endast 5,25 procent förra året – det är den minsta tillväxten som landet upplevt på 13 år.


Fakta: Dödstraff i Vietnam

Dödsstraff finns inskrivet i Vietnams strafflag för 29 brott: Bland annat hot mot landets säkerhet och regim, mord, våldtäkt och grov narkotikasmuggling.

Andra brott såsom grovt bedrägeri, grov ekonomisk brottslighet och korruption kan också leda till dödsstraff.

Uppskattningsvis avrättas 100 personer varje år i Vietnam. Avrättningarna sker genom arkebusering.

(Källa: Regeringskansliet)
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.