Årets hyreshöjningar århundradets högsta

Förstörelsen av europeiska ekonomin

publicerad 30 mars 2023
- av Sofie Persson

Årets alla hyreshöjningar är ännu inte klara, men de redan färdigförhandlade hyrorna visar ändå att 2023 kommer att slå århundradets rekord i höjda priser.

I snitt har Sveriges hyror hittills höjts med 4,12 procent, en siffra som alltså fortfarande kan stiga.

Inför årets hyreshöjningar var flertalet fastighetsägare inte blyga att gå ut med att man ville kräva höjningar på så mycket som 10 procent av sina hyresgäster, en siffra man menade egentligen skulle behöva ligga på minst 20 procent. Hyresgästföreningen beskrev å sin sida siffran som “oacceptabel” och menade att fastighetsägarna hittade på siffrorna enligt eget godtycke, och det har varit svårare än vanligt för parterna att komma överens gällande årets höjningar.

Ännu är inte alla hyresförhandlingar klara i landet, men man kan ändå konstatera att 2023 bidragit med århundradets högsta höjningar. I snitt har hyrorna höjs med 4,12 procent, enligt Hem & Hyra. Förra året höjdes hyrorna i snitt 1,72 procent.

Högst på listan hittills står skånska Svedalahem som höjt sina hyror i snitt med 6,5 procent. På plats två och tre kommer Gävle där Balder/Din bostad höjt hyrorna i snitt med 5,72 procent, följt av Gävlegårdarna som höjt med 5,50 procent. Annars är det skånska kommuner som håller sig på topp tio listan, med undantag för Oskarshamn som hamnar på plats 10 med 5 procents höjning.

Någonstans strax under 60 procent av landets hyror ska vara färdigförhandlade i nuläget.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!