Apoteksvaror handlas av flest på nätet

publicerad 14 september 2023
- av Sofie Persson
Svenska kvinnor handlar som mest apoteksvaror på nätet.

Nästan varannan svensk köper sina apoteksvaror på nätet, visar ny statistik. Det är nästan dubbelt så många som det internationella snittet.

45 procent av svenskarna uppger att de handlar apoteksvaror på nätet under den senaste månaden. I Norge och Finland ligger motsvarande siffror på 23 respektive 12 procent, visar ny statistik från Klara Shopping Pulse.

I statistiken har man sammanställt data från över 19 000 konsumenter i 18 länder. Internationellt har enbart 24 procent av befolkningen handlat apoteksvaror på nätet den senaste månaden.

Svenska kvinnor handlar desto mer och 52 procent uppger att de handlat apoteksvaror den senaste månaden, jämfört med 25 procent globalt.

Onlineshopping av apoteksvaror har ökat markant i Sverige de senaste åren vilket bidragit till att svenskarna utmärker sig internationellt i just den här kategorin, säger Jesper Eriksson, Sverigechef på Klarna i ett pressmeddelande, enligt Svensk Farmaci.

I USA låg siffran på 32 procent och i Storbritannien på 24 procent.

I de flesta länderna är det annars kläder och skor som är den mest populära e-handelskategorin. Sverige sticker därför ut bland länderna i statistiken.

Kläder och skor är den överlägset mest populära e-handelskategorin i samtliga undersökta länder – förutom i Sverige. Här har vi istället en delad första plats mellan apoteksvaror och kläder och skor, säger Eriksson.

Vidare tror 49 procent av svenskarna att man nästa år kommer att handla mest varor generellt på nätet.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!