Ekonomi

Amazon och Tesla bland USA:s farligaste arbetsplatser

Nätbutiken Amazon och elbilstillverkaren Tesla är två av USA:s farligaste arbetsplatser, enligt en ny rapport.

Det är National Council for Occupational Safety and Health som tagit fram en lista över de tolv företag vars arbetsplatser är de farligaste för de anställda. Rapporten tar även hänsyn till hur ofta anställda skadar sig samt risken för att skada sig på arbetsplatsen. På listan finns bland annat nätbutiken Amazon och elbilstillverkaren Tesla.
Man nämner flera exempel på anställda som omkommit genom olyckor på arbetsplatsen. Sedan 2013 har sammanlagt sju Amazon-anställda avlidit på grund av arbetsplatsolyckor. Tre av dessa fall skedde under en femveckorsperiod 2017. Amazon kritiseras i rapporten för att satsa för lite på arbetarnas säkerhet, trots att vd:n Jeff Bezos är världens rikaste man och att företaget åtnjuter skattelättnader på åtskilliga miljarder dollar.

Amazon kritiseras också för sina planer på att övervaka sina anställda genom ett elektroniskt armband.

Även elbilstillverkaren Tesla, under ledning av grundaren och vd:n Elon Musk, återfinns på listan och kallas “ett företag för framtiden med en arbetsmiljö från dåtiden”. Enligt rapporten är arbetsskador 31 procent vanligare bland anställda hos Tesla än andra företag i samma bransch. När det kommer till allvarliga skador är överrepresentationen bland Tesla-anställda hela 83 procent. Man påstår även att Tesla ljuger om att antalet arbetsskador och olyckor minskat från 2016 och befinner sig på branschstandard.

 

 


Alexander Almqvist-Paajanen
alexander.almqvist@nyadagbladet.se

Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!