Amazon och Tesla bland USA:s farligaste arbetsplatser

publicerad 3 maj 2018
- av Alexander Almqvist

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Nätbutiken Amazon och elbilstillverkaren Tesla är två av USA:s farligaste arbetsplatser, enligt en ny rapport.

Det är National Council for Occupational Safety and Health som tagit fram en lista över de tolv företag vars arbetsplatser är de farligaste för de anställda. Rapporten tar även hänsyn till hur ofta anställda skadar sig samt risken för att skada sig på arbetsplatsen. På listan finns bland annat nätbutiken Amazon och elbilstillverkaren Tesla.

Man nämner flera exempel på anställda som omkommit genom olyckor på arbetsplatsen. Sedan 2013 har sammanlagt sju Amazon-anställda avlidit på grund av arbetsplatsolyckor. Tre av dessa fall skedde under en femveckorsperiod 2017. Amazon kritiseras i rapporten för att satsa för lite på arbetarnas säkerhet, trots att vd:n Jeff Bezos är världens rikaste man och att företaget åtnjuter skattelättnader på åtskilliga miljarder dollar.

Amazon kritiseras också för sina planer på att övervaka sina anställda genom ett elektroniskt armband.

Även elbilstillverkaren Tesla, under ledning av grundaren och vd:n Elon Musk, återfinns på listan och kallas “ett företag för framtiden med en arbetsmiljö från dåtiden”. Enligt rapporten är arbetsskador 31 procent vanligare bland anställda hos Tesla än andra företag i samma bransch. När det kommer till allvarliga skador är överrepresentationen bland Tesla-anställda hela 83 procent. Man påstår även att Tesla ljuger om att antalet arbetsskador och olyckor minskat från 2016 och befinner sig på branschstandard.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!