Allt fler svenska industriföretag flyttar hem

publicerad 15 maj 2013

Det blir allt vanligare att svenska industriföretag flyttar hem sin produktion, det visar en undersökning som Högskolan i Gävle gjort.

40 procent av de svenska teknikföretagen som flyttade ut produktion före 2010 väljer att bedriva den produktionen i egen regi, rapporterar Ekot som tagit del av undersökningen.

En av anledningarna till varför nu industrierna vänder hemåt igen ska vara att lönerna i Kina stigit och då tjänar inte företagen på att ha verksamheten på allt för långt avstånd då transportkostnaden är hög.

En annan anledning ska vara att företag nuförtiden förstått vikten av att hålla samman produktion och övrig verksamhet, någonting som företagen värderar högt för att ta fram uppdateringar på så kort tid som möjligt.

Lars Bengtsson, professor i industriell ekonomi vid Högskolan i Gävle, säger till Ekot att den kompetens som finns i Sverige kan ligga bakom det faktum att många outsourcingföretag vänder hemåt.

– Det är en väldigt betydelsefull förändring gentemot tidigare. Det vi kan se i våra undersökningar är att det är fördelaktigt att lägga en del av den här verksamheten i Sverige för vi har kompetensen här, vi har etablerade anläggningar och kanske också centrala underleverantörer.

Trots det så visar undersökningen att outsourcing fortfarande dominerar, samtidigt som många företag väljer att återvända hem.

Många företag flyttar ut sin produktion till låglöneländer och aktörer som sedan tidigare flyttat ut sin produktion vidareutvecklar nu konceptet och flyttar sin produktion mellan olika låglöneländer för att nå maximal nytta, skriver VA.se
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.