Allt dyrare att bo i bostadsrätt

Förstörelsen av europeiska ekonomin

publicerad 15 augusti 2023
- av Isac Boman
Flerfamiljshus i Kristianstad.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Avgifterna för nyproducerade bostadsrätter har ökat med 14 procent på bara ett år – och för samtliga bostadsrätter är höjningen i genomsnitt sju procent. Allting tyder dessutom på att höga höjningar är att vänta även kommande år.

Enligt en undersökning som gjorts av Hemnet var den genomsnittliga ökningen 61 kronor per kvadratmeter – och höjningarna har varit som högst på nyproduktionsmarknaden.

Högre avgifter är något som bostadsrättsköpare i dag behöver räkna med, och avgifterna kommer sannolikt också att kunna öka ytterligare framöver”, skriver Erik Holmberg, marknadsanalytiker hos Hemnet, i en kommentar till skattefinansierade SVT.

Fastighetsförvaltaren Nabo gjorde en analys i januari i år och menade då att bostadsrättsföreningarna i Sverige kommer att tvingas höja sina avgifter med hela 40 procent jämfört med nivåerna för 2021.

Skälen som anges är högre ränta, högre avsättning för underhåll och en hög inflation. De föreningar som inte genomfört några höga höjningar på länge, eller inte har avsatt pengar till underhållet, är högt skuldsatta och kommer att drabbas hårdare än övriga.

– Under 2021 höjdes avgifterna i genomsnitt endast med 0,6 procent, vilket var långt under nivåerna för inflationen och kostnadsindex. Det är aldrig roligt att komma med dåliga nyheter för bostadsrättsägare, men omvärlden har förändrats dramatiskt det senaste året med stigande inflation, underhåll- och räntekostnader, vilket gör att många föreningar nu måste höja avgifterna avsevärt för att anpassa sig till nuvarande och långsiktiga förhållanden, sa Jonas Gustavsson, expert inom ekonomisk förvaltning på Nabo då.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!