Åka till Italien på hösten

publicerad 29 oktober 2018

Det är alltid en bra tid på året att åka på semester till Italien, men på hösten kommer landet verkligen till sin rätt. Oavsett om det är höstens solsken som lyser upp rödaktiga stadsbyggnader, blommornas växlande nyanser, eller glittrande reflektioner i ett av landets många fantastiska sjöar, är hösten den vackraste årstiden i Italien. Men inte bara den vackraste, utan faktiskt den bästa. Självklart är det färre turister, och därmed även kortare väntetider till sevärdheter. Det kan bli oerhört trångt under sommaren när det är högsäsong, och i kombination med höga temperaturer och hög luftfuktighet kan det faktiskt bli ganska obehagligt. Det kommer alltid att finnas turister i Italien, men vem som helst som har stått i kö till Vatikanmuseerna i augusti kan intyga att det finns bättre saker att göra. Hösten är helt enkelt en bra tid att besöka de mest kända sevärdheterna i Italien. Men det finns många andra fördelar med att resa dit på hösten.

Italien är känt för sina kulinariska läckerheter, och på hösten när det är skördesäsong, och därmed även den bästa säsongen för mat. På hösten är det perfekt att boka ett besök på en agriturismo – en italiensk bondgård som även är ett värdshus. På en agriturismo kan man lära sig om matproduktion eller att göra vin, och på kvällarna festar man på middagar som passar en kung.  Men var ska man åka om man vill äta gott? Ja, i stort sett var som helst. De flesta regioner har sina signaturrätter. Om man har specifika önskemål kanske tryffelfestivalen i staden Sant’Agata Feltria kan vara något, eller ett besök i en Parmigiano Reggiano-fabrik utanför staden Parma. Det finns många regionala festivaler som firar de lokala rätterna. Det är en perfekt tid att utforska närliggande städer som är värd för en sagra, en matfestival, för att fira och äta mat som tryffel, kastanjer, pastasås, fikon och svamp.  Även om du inte kan ta dig till en lokal sagra, så är den italienska hösten ett riktigt paradis för de som älskar mat. Många restauranger serverar säsongsbetonade specialerbjudanden, och det är alltid en bra idé att fråga servitören vad de rekommenderar.

Bo i Italien

Så var ska man bo när man reser till  Italien? De flesta experter rekommenderar att man hyr ett semesterhus eller en lägenhet i stället för att man bor på hotell. Man slipper turister och opersonliga hotellrum, och man får mer flexibilitet och autenticitet när man bor bland lokalbefolkningen. Dessutom kan det ofta bli betydligt billigare. På Interhome kan man hitta flexibla boenden för allt från ensamma resenärer till flera familjer som reser tillsammans. Många resenärer bor ett par dagar i en region, för att sedan åka vidare och bo ett par dagar i ett semesterhem i nästa stad.

De som gillar vin vet att det inte finns någon bättre tid att besöka Italien än under hösten. Det är nu det blir klart vilken typ av år det har varit för vinet. Det är dessutom ett av de allra bästa platserna att prova viner på. Oftast är ”husets vin” utmärkt och överträffar kvaliteten på de dyrare varianterna. Under hösten är det skörd i var och en av Italiens 20 regioner, inom en ganska kort tidsperiod. Olivskörden äger rum ungefär samtidigt, så du kan också uppleva den första etappen av en annan italiensk specialitet: extra jungfruolivolja.

Högvattensäsong och värme

De flesta människor säger att man bör undvika hösten i Venedig på grund av högvattensäsongen, när vattenståndet stiger högt. Det finns dock de som påstår att det är den bästa tiden att besöka staden. Det molniga himmelen och det svaga ljuset förvandlar staden till ett eteriskt paradis. Lokalbefolkningen går i långa gummistövlar, och de flesta får aldrig se denna unika sida av Venedig. På många sätt kan södra Italien nästan vara ett annat land än norra Italien. Det finns gott om kulturella och kulinariska skillnader mellan norr och söder, men det finns även skillnader i klimat. I de södra delarna vara sommaren mycket längre än i norr.

Om du saknar solskenet kanske du kan få dig några sista strålar i södra Italien. Här finns små lantliga städer, forntida romerska ruiner, vulkanöar och kuststäder så vackra att de tar andan ur dig. Och här är det faktiskt möjligt att ha en sista semester i solen, trots att det är höst och ganska kallt hemma i Sverige. Bra resmål är Amalfikusten med de otroliga vyerna, samt ön Sicilien där man kan njuta av städerna Taormina och Syrakusa utan sommarens folkmassor. Det är lättare att hitta ett bra bord på restaurangerna, och priserna på resor och lokaltrafik är lägre. Städerna andas lugn, och man kan njuta av att ha gatorna för sig själv. Du kommer också att få en mer autentisk känsla av Italien, eftersom de flesta italienare lämnar städerna under sommarmånaderna – vilket också betyder att många lokala företag och restauranger stänger under högsäsongen.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.