AIG-vd: Att kritisera bonusar är som att lyncha svarta

Vd:n och presidenten för försäkringsjätten American International Group (AIG), Robert ”Bob” Benmosche, hamnade i blåsväder efter att ha jämfört det som afro-amerikaner utsattes för i början av 1900-talet med att kritisera AIG:s bonusutdelningar under finanskrisen.

publicerad 29 december 2013

Det var i en intervju med finanstidningen The Wall Street Journal i höstas som den rutinerade och allt som oftast respektabla bolagsledaren gjorde det hårt kritiserade uttalandet.

– Kalabaliken över bonusarna var för att röra om allmänhetens ilska och se till att alla hötte med sina gafflar och bödlarnas snaror, ungefär som det vi gjorde i södern (för decennier sedan), och jag tror att det var lika illa och lika fel.

Bakgrunden till uttalandet var att man på AIG betalat ut ”enorma bonusar till sina anställda bara månader efter att man nästan fällde det ekonomiska systemet och fått en bailout på 182 miljarder dollar”, enligt Huffington Post.

AIG betala enorma bonusar bara några månader efter det nästan fällde det finansiella systemet och tog en $ 182.000.000.000 bailout.

Kort efter att flera nyhetsmedier börjat skriva om Benmosches uttalanden utfärdade han en ursäkt genom ett uttalande på AIG:s hemsida där han förklarade att han inte hade till uppsåt att såra någon.

”När jag hänvisade till södern så anspelade jag oavsiktligt på ett hemskt arv från vårt land, vilket var motsatsen till min avsikt.”

Bob Benmosche har tidigare varit i ropet för att han ville att AIG skulle betala för hans privata resor med bolagets lyxiga privatplan. Han har dessutom förutspått att européer kan tvingas att arbeta tills de är 80 år gamla för att klara av det ekonomiska läget.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.