350 Gripen-plan kan säljas till USA

publicerad 12 september 2013

350 Jas Gripen-plan kan vara på väg till USA. Enligt Branschtidningen Aviation Week, som talat med insatta källor, väntas Saab samarbeta med Boeing för att sälja planen.

Saab väntas i samarbete med Boeing försöka sälja Jas 39 Gripen till USA. Det ska röra sig om den tvåsitsiga övningsmodellen Jas 39F som ska vara akutell för det amerikanska flygvapnets utbildningsprogram T-X, rapporterar Aviation Week.

Enligt de insatta källorna ska det endast röra sig om ”veckor snarare än månader” tills samarbetet Boeing och Saab offentliggörs. Anledningen till att det finns ett intresse är att det amerikanska flygvapnets nuvarande utbildningsflygplan Northrop Grumman T-38 anses vara till åren kommen.

Om ett Saab/Boeing-samarbete bekräftas står det i hård konkurrens med andra aktörer. Lockheed Martins stridsflygplan T-50 ses som huvudkonkurrenten till att få ordern.

Northrop/BAE Systems och Alenia/General Dynamics är också alternativ för det amerikanska flygvapnet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.