Youtube sämst för ungdomars sömn

publicerad 16 september 2022
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Youtube inverkar mest negativt på sömnen, menar forskare. I en studie gjord på ungdomar i Australien var appen den enda som konsekvent associerades med dålig sömn.

Att teknologi i allmänhet kan ses som sömnstörande är inte okänt idag och ofta rekommenderas att man bör hålla sig ifrån sin mobil innan läggdags. Tyvärr är det ett råd många inte följer och speciellt inte ungdomar som ofta har en större anknytning till sin mobil.

En ny studie i Australien har tittat på effekten olika appar har på sömnen och inriktat sig på ungdomar.

Vi ville veta om det fanns specifika appar som folk borde undvika, så att de kunde fortsätta använda sina enheter på ett hälsosamt sätt som inte påverkar sömnen, säger Michael Gradisar, chef för sömnvetenskap på Sleep Cycle i Adelaide i Australien.

Forskarna frågade över 700 ungdomar i åldrarna 12 till 18 år hur mycket tid de använde på olika enheter innan de gick och lade sig samt även i sängen innan de skulle sova. Det inkluderade mobiler, konsoler, olika appar samt även tv-tittande.

Bland apparna stod Youtube ut och var den enda app som konsekvent förknippades med sömnproblem. För var 15 minut man använde Youtube fanns en 24 procents risk att få mindre än sju timmars sömn, menar forskarna. Att spela på olika konsoler innan läggdags hade också samma påverkan.

Netflix gjorde att fler blev trötta på dagen, men påverkade inte antalet timmars sömn.

Tv-tittande däremot gjorde att flera somnade tidigare. Detta menar Gradisar kan bero på att man inte interagerar med teven på samma sätt som med sin mobil eller konsol, utan istället passivt lutar sig tillbaka och tittar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!