Svenskt DNA-vaccin ska ges med elektrisk stöt

publicerad 14 april 2021

  På Karolinska Institutet utvecklas testas just nu ett så kallat DNA-baserat covidvaccin som ska injiceras tillsammans med en elektrisk stöt i armen i ett försök att mer effektivt få det genetiska innehållet in i cellerna.

  Metoden kallas för elektroporering och innebär att man tar hjälp av el för att vaccinets DNA-partiklar ska ta sig in i människans celler.

  DNA-vaccinet går ut på att man injicerar samtidigt som man får en liten elektrisk chock i det området där man vaccinerat, och det gör att vaccinet tar sig in i våra celler, förklarar Ali Mirazimi, som är en av forskarna vid Karolinska Institutet, till skattefinansierade SR.
  Ett DNA-vaccin skiljer sig mot ett mRNA-vaccin bland annat på det sättet att det måste in i cellkärnan för att fungera och då ska el-chocker hjälpa till med detta.

  Kritiker har tidigare oroat sig för att vaccinet skulle förändra eller bli en del av människans DNA, men forskarna förnekar bestämt att det ligger till på det viset och hänvisar till att flera olika element saknas för att kunna åstadkomma den effekten.

  Mirazami menar att det ska ge ett större skydd mot covid-19 än de vaccin som finns nu.

  Vårt koncept är lite annorlunda, vi kan faktiskt inkludera flera virusstammar och få ett mycket bredare skydd, menar han.

  Forskarna hoppas att deras vaccin ska börja testas i fas 1 i år och fas 2 nästa år.


   


  Liknande artiklar:

  Eftersom du läser det här…

  Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

  Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

  Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

  Tack för ditt stöd!