MORGONDAGENS DAGSTIDNING – fredag 23 februari 2024

fredag 23 februari 2024

Studie: Vaccin ger dåligt skydd mot deltavariant

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 31 augusti 2021
- av Markus Andersson
spridits

En ovaccinerad person som tidigare har blivit smittad av coronaviruset har ett bättre skydd mot den så kallade deltavarianten av viruset än vad vaccinerade personer har. Den slutsatsen drar israeliska forskare i en ny studie.

I studien har forskarna tagit del av tiotusentals journaler och jämfört befolkningens immunitet samt kartlagt infektioner, symptom och sjukhusinläggningar under sommaren, skriver TT.

Den här studien visar att naturlig immunitet ger ett mer långvarigt och starkare skydd mot infektion, sjukdomssymptom och inläggning på sjukhus av deltavarianten av Sars-CoV-2”, skriver forskarna i en förversion av studien.

Det är Pfizers vaccin som man jämfört med och enligt forskarlaget har vaccinerade människor mellan sex och tretton gånger högre risk att smittas med deltavarianten om de tidigare är osmittade men vaccinerade jämfört med om de inte har tagit Pfizers vaccin men tidigare har smittats med covid-19.

– Det här är ett skolexempel på hur naturlig immunitet faktiskt är bättre än vaccinering. Vad jag vet är det första gången som det verkligen har bevisats i covid-19-sammanhang, säger Charlotte Thålin vid Karolinska institutet till Science Magazine.

Enligt Thålin ska även en person som tidigare enbart haft milda symptom efter att ha smittats med covid-19 vara mycket väl skyddad mot alfa- och deltavarianterna av viruset. Hon påpekar dock att den israeliska studien bygger på data från relativt få individer, varför den ska tolkas med försiktighet.

Klart är dock att även vad gäller inläggningar på sjukhus så var det större risk om man tidigare vaccinerat sig, jämfört med om man varit sjuk med covid-19.

Trots att naturlig virussmitta tycks ge ett betydligt starkare skydd än vaccinet så menar forskarna att man inte bör låta sig smittas ”med flit” – eftersom detta kan leda till onödiga dödsfall.

– Vad vi inte vill är att folk ska säga: Okej, då borde jag gå ut och bli smittad, jag borde ha en smittspridningsfest. För då kan någon dö, säger Michel Nussenzweig vid Rockefeller University till Science Magazine.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!


Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend