Mikroplaster hittades i moderkakor

publicerad 7 mars 2024
- av Sofie Persson
Mikroplasternas långsiktiga effekter är inte helt klarlagda.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I 62 vävnadsprover i moderkakor hittade man olika koncentrationer av mikroplaster, enligt en amerikansk studie. Forskarna varnar nu för hälsoriskerna detta kan innebära, inte enbart för människor, utan för alla däggdjur.

För cirka tre år sedan hittade forskare mikroplaster i fyra moderkakor man testade vid tillfället. I början av 2023 meddelade samma forskargrupp att man funnit det i ytterligare 17 moderkakor. I slutet av året analyserade en lokal studie på Hawaii 30 moderkakor som donerats mellan 2006 och 2021 och fann därefter att plastföroreningarna hade ökat betydligt över tid.

I en ny studie har man tittat på 62 vävnadsprover där man upptäckte mikroplaster i olika koncentrationer i varje enskilt prov. Små plastpartiklar och plastfibrer som är mindre än en mikrometer i storlek hittades. Dessa koncentrationer varierade från 6,5 till 685 mikrogram per gram vävnad, vilket är mycket högre än de nivåer som finns i människans blodomlopp. Man vet ännu inte hur detta påverkar fostrets eller moderns hälsa, men eftersom plastföroreningarna i miljön fortsätter att förvärras kommer kontamineringen av moderkakan bara att öka, eftersom människor andas in och får i sig mer plast än någonsin tidigare.

Om dosen fortsätter att öka börjar vi oroa oss. Om vi ser effekter på moderkakor kan allt däggdjursliv på den här planeten påverkas. Det är inte bra, säger biologen Matthew Campen till Science Alert.

Oklara konsekvenser

I studien har man använt en ny, högupplöst teknik för att söka efter plast i blod och vävnad från människor. Först separerade forskarna majoriteten av det biologiska materialet från fasta plastpartiklar med hjälp av kemikalier och ultracentrifuger med extremt hög hastighet för att separera mycket små molekyler. Därefter bröt de ner polymererna för att bestämma deras specifika föreningar. Den vanligaste plasten var polyeten, som också är den mest använda och som används exempelvis i plastflaskor. Även polyvinylklorid, nylon och polypropen hittades.

De faktorer som driver sådana extrema koncentrationsintervall är inte kända, och det är inte heller uppenbart om sådana koncentrationer bidrar negativt till tillväxt och utveckling av moderkakan eller fostret, eller till andra konsekvenser för moderns hälsa.

Mikroplaster har också tidigare hittats i bröstmjölk och mänskligt blod. Även studier som gjorts på möss har indikerat att det återfinns i alla större organ, inklusive hjärnan. Mikroplaster finns i allt från vatten, jord och luft. En kinesisk studie har kommit fram till att man kan minska mängden mikroplaster från dricksvatten om man kokar vattnet. Vid kokning av hårt vatten kunde upp till 90 procent av plasterna avlägsnas.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!