Fossil av okänd jättenoshörning funna i Kina

publicerad 19 juni 2021
- av Isac Boman

Kinesiska forskare har påträffat fossil i de nordvästra delarna av landet som man menar hör till en ny art som går under namnet Paraceratherium linxiaense. Djuret ska ha vägt uppemot 21 ton – alltså lika mycket som fyra stora afrikanska elefanter.

Noterbart är att jättenoshörningen trots sitt namn inte har några horn och ska ha levt för ungefär 26,5 miljoner år sedan. Förutom vikten på 21 ton ska den ha kunnat nå trädtoppar sju meter från marken och således också varit längre än en modern giraff.

Fynden gjordes i Gansu-provinsen och forskare menar att det handlar om en helt ny art som skiljer sig från tidigare kända jättenoshörningar. Bland annat tyder en bevarad skalle och ett käkben på att paraceratherium linxiaense hade en smal skalle och en snabel med gripförmåga som snarare liknar den som man hittar hos tapirer idag.

Forskarlaget menar också att den nya arten är mycket nära besläktad med de jättenoshörningar som en gång levde i Pakistan – någonting som tyder på att det gigantiska djuret vid någon punkt korsat Centralasien. Om detta stämmer tyder det också på att Tibet-platån under denna period var mycket mer framkomlig än idag.

– Tropiska förhållanden gjorde det möjligt för jättenoshörningen att återvända norr till Centralasien, någonting som tyder på att Tibet-regionen fortfarande inte hade lyfts upp som en höghöjdsplatå, menar professor Deng Tao.

De olika arterna av jättenoshörningar fanns i omkring 11 miljoner år innan de försvann – exakt varför är oklart men forskare menar att teorier som klimatförändringar, låg reproduktionsgrad och konkurrens med andra stora däggdjur är möjliga förklaringsmodeller. Även invandringen av mycket stora rovdjur kan ha bidragit till utrotningen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!