Solen på ingång i Sverige

publicerad 10 augusti 2023
- av Sofie Persson

Nästa vecka kommer sommaren tillbaka, enligt meteorologer. Framförallt längs kusterna kommer solen tillbaka. Det är dock fortfarande översvämningar och höga flöden i kölvattnet av regnovädret Hans.

Sverige har haft ett minst sagt opålitligt väder de senaste veckorna som präglats av regn och oväder. ”Hans” kom in i början av veckan och orsakade stora skador i delar av Sverige. Mellan Hudiksvall och Iggesund orsakade det kraftiga regnet att banvallen rasade och ett tåg spårade ur i måndags. I Åre svämmade Susabäcken över och orsakade stora skador i byn, där både tåg och vägar stängdes av. Även ett flertal andra vägar i Sverige har stängts på grund av ovädret.

Även i Norge har förödelserna efter Hans varit stora.

Snart får dock Sverige se solen igen, menar meteorologen Ingrid Eronn. Hans kommer att vara närvarande en stund till, men är på väg norrut och vädret kommer därmed börja stabiliseras i södra delarna av Sverige.

Redan på lördag kommer det ett mer ”normalt svensk sommarväder” med växlande molnighet, och sedan väntas mer sol till veckan.

Vi kommer återigen att komma upp till 20 grader och vi kommer att ha en hel del sol. Framför allt längst kusterna. Det gäller även under söndagen, säger meteorologen Ingrid Eronn.

Under torsdagen är det fortfarande vädervarningar utfärdade i Sverige på grund av höga flöden och översvämningar på olika håll. Bland annat finns det idag varningar i Jämtlands, Västernorrlands, Dalarnas, Gävleborgs, Värmlands, Örebro, Västra Götalands, västra Jönköpings län och även delar av Hallands, västra Kronobergs samt nordvästra Skånes län.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!