Mer kraftig åska och regnskurar väntas under ovädret “Hans”

publicerad 7 augusti 2023
- av Redaktionen
Översvämningar och hela 25 443 blixtar hade registrerats vid midnatt runt om i landet. Arkivbild.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Ovädret “Hans” har dragit in över Skandinavien, med kraftiga regnfall, översvämningar och tusentals blixturladdningar. Sverige och Norge har drabbats hårt, med varningar för potentiellt farliga förhållanden och störningar i infrastrukturen.

I Sverige har stora delar i södra landet påverkats av ovädret och blixtnedslag har orsakat bränder i både Stockholm och Sörmland. Färjor till Polen från Skåne har ställts in, och vindkänsliga fordon uppmanas att undvika Öresundsbron. Enligt rapporter har en bil fastnat i högt vatten nära Malmö, och i Jönköping har en väg rasat på grund av regnet. SMHI har utfärdat gula varningar för regn över stora delar av södra och mellersta Sverige, med röda varningar för Västra Götaland, Värmland, Jönköping och Örebro län.

Räddningstjänsten har höjt beredskapen för översvämningar, och SOS Alarm har mottagit många samtal om översvämningar på vägar, gator och i källare. “Jag hoppas att alla tar det försiktigt när de är ute. Var vaksamma, följ väderprognosen och ge er inte ut i onödan”, säger Linda Bergquist på SOS.

 

I Norge varnar meteorologer för några av de kraftigaste regnen på 25 år. Ovädret “Hans” rör sig mot regionen, med stora delar av bergsområdet mellan Oslo och Trondheim på röd varning. Det största hotet är potentiella jordskred, särskilt i Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal och södra Trøndelag. Invånare uppmanas stanna hemma för att undvika förväntade översvämningar, om de inte bor i särskilt sårbara områden som kan behöva evakueras.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!