Xi Jinping på relationsbyggande “Europaturné”

publicerad 4 maj 2024
- av Redaktionen
Xi Jinping har inte varit i Europa sedan innan coronakrisen.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Relationen mellan Kina och Väst har blivit allt frostigare på senare tid – bland annat på grund av konflikter med USA kopplade till Taiwan, handelskonflikter samt att Kina valt att fortsätta samarbetet och handeln med Ryssland efter kriget i Ukraina, samtidigt som Väst högljutt uppmanat omvärlden att sälla sig till de USA-initierade sanktionerna.

För att förbättra relationerna åker landets ledare Xi Jinping till Europa på en ”turné” där han förväntas träffa en lång rad europeiska makthavare, med start i Frankrike.

Att Kina velat förhålla sig neutrala i det rysk-ukrainska kriget har lett till mycket hårda europeiska fördömanden, flera makthavare har anklagat det kinesiska styret för att understödja och möjliggöra den ryska militära upprustningen.

Enligt TT vill de kinesiska ledarna i Peking nu genom besöket i Frankrike att Macrons regering ska påverka andra EU-länder och få dessa att inta ”en mer positiv och pragmatisk politik gentemot Kina”, och frågor som Ukrainakriget, kriget i Gaza, handelsfrågor och olika samarbetsprojekt förväntas diskuteras under det kommande mötet.

Macron besökte själv Kina förra året och deklarerade i samband med detta att Europa behöver “strategisk autonomi” och inte bör agera som en vassalstat åt USA i dess konflikt med Kina.

Serbien och Ungern

Det kan noteras att Xi inte har besökt Europa sedan innan coronakrisen. Efter två dagars statsbesök i Paris kommer han att resa till Östeuropa för att bland andra träffa Serbiens president Aleksandar Vucic och Ungerns premiärminister Viktor Orban.

Särskilt ungerska politiker har på senare tid argumenterat för att landet bör närma sig Kina och Ryssland vad gäller handel och ekonomi. Orban var också den ende EU-ledare som i höstas deltog på en kinesisk konferens om det kinesiska infrastrukturprojektet ”Den nya sidenvägen”.

Xi Jinping har lett Kina som president sedan 2013 och är även generalsekreterare för Kommunistpartiet samt ordförande för landets centrala militärkommission, han är dessutom ordförande för kommittén för inre säkerhet och övervakning av internet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!