WHO skapar “världshälsopass” för “framtida hälsohot”

Teknokratins framfart

publicerad 9 juni 2023
- av Sofie Persson
WHO vill att de digitala hälsopassen implementeras i hela världen.

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


96 450 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


WHO meddelar att man påbörjat utvecklandet av ett så kallat världshälsopass där man ska utgå från EU:s kontroversiella digitala covidpass. Motiveringen man anger är att detta ska kunna hjälpa mot “framtida hälsohot”.

Det var under coronakrisen som ett flertal länder införde ett medicinskt apartheid-system med hjälp av de så kallade covidpassen, eller vaccinpassen, som medborgare blev tvungna att visa upp om man exempelvis ville resa eller besöka restaurang. Inom EU kallade man passen som infördes sommaren 2021 för “digitalt grönt certifikat”. Även i Sverige infördes dessa pass där svenskar behövde visa upp att de var injicerade med covidvaccin för att exempelvis tillåtas gå på bio eller en konsert.

Nu kommer WHO att ta över EU:s system för covidpass för att istället inrätta ett globalt hälsosystem för “framtida hälsohot, inklusive pandemier”. Beslutet togs redan i november förra året i ett avtal mellan Stella Kyriakides, som är EU-kommissionär för hälsa och livsmedelssäkerhet, och WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Med utgångspunkt i EU:s mycket framgångsrika nätverk för digital certifiering vill WHO erbjuda alla sina medlemsstater tillgång till ett digitalt hälsoverktyg med öppen källkod, som bygger på principerna om rättvisa, innovation, öppenhet samt dataskydd och integritet, säger generaldirektören.

WHO kommer att arbeta nära EU för att utveckla systemet, som kallas WHO Global Digital Health Certification Network (GDHCN), samt även arbeta tillsammans för att förvalta och implementera “världshälsopasset”. Anledningen man anger till att fortsätta utveckla systemet är att man menar att covidpassen utgjorde ett “nyckelelement” vid den så kallade coronapandemin, samt även för turismen i medlemsländerna.

Med detta samarbete kommer WHO att underlätta denna process globalt under sin egen struktur med målet att låta världen dra nytta av samordningen av digitala certifikat“, skriver WHO.

Vidare hävdar man att utvecklandet av det digitala världshälsosystemet kommer att göras med öppenhet och transparens, dataskydd, integritet och även säkerhet där man hävdar att WHO inte kommer att ha tillgång till underliggande data om privatpersoner.

Den första byggstenen i det globala WHO-systemet tas i drift nu under juni månad och ska fortsätta utvecklas successivt under kommande månader.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!