Vitryssland: ”Vi är redo att ingå i Ryssland”

publicerad 24 februari 2019

Vitryssland uppger sig vara redo att ingå i Ryssland.

Vitrysslands president Alexander Lukasjenko säger att han är redo att avskaffa den vitryska staten för att i stället ingå i grannlandet Ryssland.

– Vi två skulle kunna gå ihop i morgon, inga problem, sade Lukasjenko i förra veckan efter att ha haft en tre dagar lång sammanstrålning med Vladimir Putin.

– Vi är redo att ena och förstärka våra ansträngningar, stater och folk så långt det går, fortsatte den vitryske presidenten vidare.

Putin å sin sida har ända sedan 2011 stött idén att Vitryssland ska ingå i moderlandet, något som de i praktiken gjorde mellan 1922-1990 under beteckningen Sovjetunionen.

Vitryssland är likt flera anda länder i Öst- och Centraleuropa ett nästan helvitt land. De är däremot, till skillnad från exempelvis Polen och Ungern, varken med i EU eller krigsorganisationen Nato.

 

Källa: The Moscow Times
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.