MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 26 februari 2024

måndag 26 februari 2024

Senatorn Elizabeth Warren hånas – försöker bevisa indian-DNA

publicerad 18 oktober 2018
- av Alexander Almqvist
Till vänster senatorn Elizabeth Warren och till höger Disneys gestaltning av Pocahontas.

Den demokratiska senatorn från Massachusetts Elizabeth Warren görs nu till åtlöje i hela världen efter att hon försökt bevisa att hon härstammar från ursprungsbefolkningen i USA.

Det började med att USA:s president Donald Trump under valkampanjen 2015 och 2016 kallade Elizabeth Warren för Pocahontas och låtsas-Pocahontas efter att hon vid ett flertal tillfällen gått till angrepp mot honom. Pocahontas är namnet på den indiankvinna som blev tillsammans med en engelsk nybyggare under 1600-talet. Pocahontas öde och romans med en vit engelsman blev så småningom uppmärksammat i populärkulturen, främst genom Disneys animerade film Pocahontas från 1995.

Trump gav Warren namnet Pocahontas då Warren ständigt hävdat att hon härstammar från indianstammarna Cherokee och Lenape. I somras sade Trump under ett tal att han kunde tänka sig att donera en miljon till dollar till henne om hon genom ett DNA-test kan bevisa att hon tillhör den amerikanska ursprungsbefolkningen.

I dagarna offentliggjorde Warren ett DNA-test där det framgick att hon kan ha haft en förfäder mellan sex till tio generationer tillbaka som tillhörde USA:s ursprungsbefolkning. Det gör att hon skulle ha mellan 1,56 och 0,097 procent indian-DNA i sig.

Att Warren, som kan vara en av de främsta demokratiska kandidaterna för att utmana Trump om presidentposten 2020, efter att testet offentliggjorts hävdar att hon haft rätt och att hon är bördig från ursprungsbefolkningen har mötts av både hån och kritik, bland annat från indianer och gruppen Cherokee Nation som upplever att Warren utnyttjar dem för politiska syften.

Att använda ett DNA-test för att hävda att man skulle ha en koppling till Cherokee Nation eller någon annan stamnation, även en vag sådan, är opassande och fel”, skriver Cherokee Nation i ett uttalande.

Senator Warren underminerar stammarnas intressen genom hennes upprepade påståenden om stamtillhörighet.”

På Twitter har flera användare gjort sig lustiga över Warrens extremt låga indian-DNA genom memer och kommentarer.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend