Utrikes

Viktor Orbán går mot seger i valet i Ungern

Ungerns premiärminister Viktor Orbán och hans parti Fidesz ökar i det ungerska parlamentsvalet och behåller sin supermajoritet.

Med 75 procent av rösterna räknade får Viktor Orbán och hans nationalkonservativa parti Fidesz och deras koalitionspartner, det kristdemokratiska KDNP, 49,5 procent av rösterna och 134 av 199 platser i det ungerska parlamentet. Det är en ökning med nästan fem procentenheter och gör att regeringen behåller sin supermajoritet med två tredjedelar av alla platser i parlamentet.
Det radikalnationalistiska partiet Jobbik blir näst största parti med omkring 20 procent av rösterna. Tredje största parti blir socialdemokratiska MSZP.

Valdeltagandet ser ut att bli ovanligt högt. Vid 15-tiden på söndagseftermiddagen låg valdeltagandet på 54 procent. Vid samma tid för valet 2014 låg valdeltagandet på 45 procent.

Viktor Orbán blev 1998 Ungerns premiärminister men förlorade valet 2002 och gick över till att bli partiledare för Fidesz. 2010 blev han på nytt Ungerns premiärminister. Orbán har under de senaste åren fått internationell uppmärksamhet för att sitt motstånd till massinvandring och mångkultur samt för hans regerings arbete för att förhindra den ungerskfödde valutaspekulatören George Soros agenda från att sprida sig i landet.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!