Viktor Orbán går mot seger i valet i Ungern

publicerad 8 april 2018

Ungerns premiärminister Viktor Orbán och hans parti Fidesz ökar i det ungerska parlamentsvalet och behåller sin supermajoritet.

Med 75 procent av rösterna räknade får Viktor Orbán och hans nationalkonservativa parti Fidesz och deras koalitionspartner, det kristdemokratiska KDNP, 49,5 procent av rösterna och 134 av 199 platser i det ungerska parlamentet. Det är en ökning med nästan fem procentenheter och gör att regeringen behåller sin supermajoritet med två tredjedelar av alla platser i parlamentet.

Det radikalnationalistiska partiet Jobbik blir näst största parti med omkring 20 procent av rösterna. Tredje största parti blir socialdemokratiska MSZP.

Valdeltagandet ser ut att bli ovanligt högt. Vid 15-tiden på söndagseftermiddagen låg valdeltagandet på 54 procent. Vid samma tid för valet 2014 låg valdeltagandet på 45 procent.

Viktor Orbán blev 1998 Ungerns premiärminister men förlorade valet 2002 och gick över till att bli partiledare för Fidesz. 2010 blev han på nytt Ungerns premiärminister. Orbán har under de senaste åren fått internationell uppmärksamhet för att sitt motstånd till massinvandring och mångkultur samt för hans regerings arbete för att förhindra den ungerskfödde valutaspekulatören George Soros agenda från att sprida sig i landet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.