Utrikes

Vietnam fängslar oppositionell bloggare

Den välkända dissidenten och bloggaren Nguyễn Ngọc Như Quỳnh, mer känd under pseudonymen Mother Mushroom, har dömts till 10 års fängelse i Vietnam för att ha spridit “anti-statlig propaganda”.

Mother Mushroom har under flera år bloggat kritisk om den kommunistiska diktaturen i Vietnam. För sitt mod belönades hon 2015 med Civil Rights Defender of the Year Award som delas ut av människorättsorganisationen Civil Rights Defenders.
Hennes kritik mot den auktoritära regimen och Kinas förehavanden i Vietnam har lett till att den statliga nyhetskanalen VNA benämnde Mother Mushroom som en “anti-statlig provokatör”, vilket kritiserats skarpt av Civil Rights Defenders.

Vid en rättegång i förra veckan dömdes Mother Mushroom till 10 års fängelse för sin “anti-statliga propaganda”, rapporterar CNN.

Dagens domslut är ett allvarligt bakslag för mänskliga rättigheter i Vietnam och förkastligt. Det visar återigen på Vietnams repressiva ansikte och hur låg respekt de vietnamesiska myndigheterna har för mänskliga rättigheter, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders, i ett pressmeddelande.

Svenska UD har inte kommenterat bestraffningen av Mother Mushroom, men amerikanska UD:s talesperson Heather Nauert menar att domen är ett kraftigt bakslag för mänskliga rättigheter i Vietnam.

Vi har sett några positiva steg för mänskliga rättigheter i Vietnam under de senaste åren, men trenden med ökade arresteringar i samband med fredliga protester sedan början av 2016 är djupt oroväckande, sade Heather Nauert i ett skriftligt uttalande.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!