MORGONDAGENS DAGSTIDNING – tisdag 27 februari 2024

tisdag 27 februari 2024

Undersökning: Var femte student stödjer våldsanvändning för att förhindra yttrandefrihet

Mer än hälften menade att det var acceptabelt att häckla och tysta kontroversiella talare.

publicerad 26 september 2017

En enkät utförd av Brookings Institution i Washington, visar att 19%, eller var femte högskolestudent, stödjer våldsanvändning för att hindra “stötande” yttrandefrihet. Mer än hälften stödjer att man häcklar meningsmotståndare med gap och skrik för att tysta dem.

Studien genomfördes på fyra amerikanska högskolor och universitet med sammanlagt 1500 deltagare.

När studenterna tillfrågades om det var acceptabelt att en grupp studenter avbröt, en i deras tycke kontroversiell talare, genom att “högt och upprepat skrika så att åhörarna inte kunde höra talaren”, var 51% för detta medan 49% var emot.

Studenterna tillfrågades också om det var acceptabelt att använda “våld för att hindra meningsmotståndare att tala”. 19% samtyckte till att våld var acceptabelt i sådana situationer.

Tankesmedjan Brookings Institution kommenterade resultatet med att, “andelen studenter som betraktar våldsanvändning som acceptabelt är extremt högt”, och att “allt signifikant över noll är oroväckande”.

En klar majoritet av studenterna (62%) ansåg att det borde lagstadgas att skolföreningar tillhandahöll en motpart om de “presenterade en talare vars ståndpunkter kunde anses stötande eller kränkande för flertalet studenter”.

Inte ens hälften av studenterna stödde en fri yttrandefrihet

Detta innebär ett samtycke till den ökända “rättvisedoktrinen” (Fairness Doctrine) som krävde att innehavare av sändningsrättigheter erbjöd motparter vid alla politiska åsiktsyttringar.

44% av de tillfrågade studenterna var inte medvetna om att “hatpropaganda” skyddas i det första tillägget i USA:s konstitution. Endast 39% av de tillfrågade var medvetna om detta.

Resultaten är kanske inte helt överraskade beaktat att flera lärare numera är medlemmar i vänsterextrema Antifa-grupper, som öppet motarbetar yttrandefrihet med våld.

Flera högskolor riskerar nu, i rak motsats till hur de är avsedda att vara, bli plantskolor för intellektuell intolerans.

Källa: Brookings Institution

 

Per Johansson

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!


Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend