Var femte som dödas av drönare är civil

En ny läckt hemlig rapport visar hur USA begår grova övertramp med drönarattackerna i Pakistan. Var femte person som man dödar med de obemannade farkosterna är civil.

publicerad 23 juli 2013
Den kontroversiella krigföringen har bland annat kallats för oetisk. Trots det ökar USA användandet av drönare

Totalt går rapporten igenom 75 drönarattacker av amerikanska CIA mellan 2006 och 2009. Dödstalen är sammanställda av tjänstemän och är ämnat för privat bruk hos regeringen. Det är The Bureau of Investigative Journalism som har läckt dokumenten, skriver Russia Today.

Av de 746 personer som dödades av drönare, var minst 147 stycken av dem civila offer. 94 av offren var barn.

Rauf Khan Khattak, tidigare finansminister i Pakistan, bekräftar för The Bureau of Investigative Journalism att siffrorna i rapporten inte är manipulerade. Rapporten var ju ändå aldrig tänkt att offentliggöras, menar han.

– Det finns ingen fördel för tjänstemännen att krydda siffrorna, eftersom detta dokument ändå aldrig var ämnat till att ses utanför själva administrationen.

Russia Today skriver att mellan 2 000 – 4 000 personer har mist sina liv i drönarattacker i Pakistan sedan 2004. Journalisten Jemima Khan säger till The Bureau of Investigative Journalism att det är otroligt att det fortfarande är så lugnt i Pakistan.

– Kan ni föreställa er den kalabalik som skulle orsakas någon annanstans i världen om 94 barn rapporteras ha mördats på bara tre år, sade hon.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!