Vapenvila mellan Israel och Hamas

publicerad 22 november 2023
- av Markus Andersson
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Israel och Hamas har kommit överens om tillfälligt eldupphör under fyra dagar. I avtalet står att 50 personer som hålls gisslan hos Hamas ska släppas och att Israel i sin tur ska släppa 150 palestinska fångar.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu betonar samtidigt att det inte betyder att kriget är över – utan att det kommer att fortsätta tills man “uppnått alla våra mål”.

Avtalet mellan parterna godkändes av Israel efter ett långt möte natten mot onsdagen svensk tid. Det innebär att israeliska kvinnor och barn som hålls gisslan av Hamas ska släppas fria under de kommande fyra dagarna, säger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu enligt Reuters.

Qatars regering säger att 50 civila kvinnor och barn i gisslan skulle släppas från Gaza i utbyte mot att “ett antal palestinska kvinnor och barn som hålls i israeliska fängelser släpps”.

Vapenvilan ska också innebära att humanitär hjälp kan ta sig in med bland annat medicinsk hjälp i Gaza, enligt palestinska grupper.

Netanyahu är samtidigt tydlig med att detta inte innebär att kriget är över, utan att man kommer att fortsätta tills man uppnått alla mål.

Vi befinner oss i krig och vi kommer att fortsätta kriget tills vi har uppnått alla våra mål. Att förgöra Hamas, återlämna all vår gisslan och se till att ingen enhet i Gaza kan hota Israel, säger han.

Hamas bekräftar också avtalet, men tillägger att man kommer att vara “på vakt för att försvara vårt folk”.

När vi nu tillkännager att ett avtal om vapenvila har slutits, bekräftar vi att våra fingrar fortfarande är på avtryckaren och att våra segerrika kämpar kommer att fortsätta att vara på vakt för att försvara vårt folk och besegra ockupationen“, skriver man i ett uttalande.

Det är i skrivande stund oklart exakt när vapenvilan börjar, men att det kommer att meddelas inom de närmsta 24 timmarna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!