MORGONDAGENS DAGSTIDNING – lördag 24 februari 2024

lördag 24 februari 2024

Vänsternationalist ny premiärminister i Kosovo

publicerad 6 februari 2020
- av Isac Boman
Albin Kurti har lovat att bekämpa korruptionen och nepotismen i Kosovo.

Efter hårda förhandlingar under fyra månaders tid blev det under tisdagen klart att Albin Kurti från det albansknationalistiska vänsterpartiet Vetevendosje blir ny premiärminister i Kosovo.

Kurtis tillträde möjliggjordes efter en uppgörelse med mittenpartiet LDK och den nya premiärministern har lovat att omedelbart börja bekämpa korruptionen och nepotismen som han menar präglar Kosovo, rapporterar SVT.

Albin Kurti har också tidigare lyft fram idén att Kosovo officiellt ska bli en del av Albanien och var under 90-talet drivande i att anordna våldsamma protester mot den dåvarande serbiske president Slobodan Milosevics styre vilket också ledde till att han dömdes till två års fängelse.

2018 bröt samtalen mellan Kosovo och Serbien samman efter att serberna på grund av vägrat erkänna Kosovo som en självständig nation, varpå de senare svarade med att införa en 100-procentig tull på varor från Serbien. Kurti lovar dock att återigen ta upp kontakterna.

– Med Serbien kommer vi att ha full ömsesidighet i fråga om handel, politik och ekonomi. Jag är redo att leda samtal med Serbien, sade Kurti till parlamentet efter att han svurits in.

Det uppskattas att omkring 120 000 av Kosovos 1,8 miljoner invånare i dagsläget är serber. Albaner är den överlägset största etniska gruppen i landet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend