Vänsterliberala senatorn: “Israel begår folkmord”

Situationen vid Gazaremsan

publicerad 11 april 2024
- av Markus Andersson
Elizabeth Warren var inledningsvis en uttalad anhängare av Israels krig.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Elizabeth Warren tillhör Demokraternas mer vänsterliberala falang och har tidigare gjort sig känd för sin feminism, sitt arbete för ökad massinvandring och för att vilja införa en särskild förmögenhetsskatt för de allra rikaste i USA.

Hon är också en av de amerikanska makthavare som under senare tid mest högljutt kritiserat den israeliska invasionen av Gaza. Nu argumenterar hon öppet för att Israel ägnar sig åt folkmord enligt den rättsliga definitionen.

– Om du vill göra det som en rättstillämpning av lagen, tror jag att de kommer att komma fram till att det är folkmord, och de har gott om bevis för att göra den bedömningen, sa Massachusetts-senatorn under ett besök på Islamic Center of Boston.

Warrens svar kom efter en fråga om vad hon själv ansåg om beslutet från FN-domstolen ICJ som funnit det ”sannolikt” att Israel begått folkmord i Gaza.

– För mig är det mycket viktigare att säga att det Israel gör är fel, och det är fel. Det är fel att svälta ut barn i en civilbefolkning för att försöka få dem att böja sig för ens vilja. Det är fel att släppa 2000-pundsbomber i tättbefolkade civila områden, fortsatte hon.

Bytte åsikt efter väljarkritik

En talesman betonade senare att senatorn “kommenterade den pågående rättsliga processen vid Internationella domstolen och inte uttryckte sina egna åsikter om huruvida folkmord förekommer i Gaza eller inte”.

I sammanhanget kan nämnas att Warren inledningsvis uttryckte sitt tydliga stöd till Israel kort efter Hamas attacker den 7 oktober – något som ledde till att pro-palestinska och vänstergrupperingar riktade hårt kritik mot henne och även genomförde protester utanför hennes kontor och hem.

Det framgår inte om det är pressen från de egna väljarna som fått henne att byta fot i frågan och istället bli en kritiker av Israels krig, eller om åsiktsskiftningen beror på ökningen av israeliska förbrytelser under krigets gång.

Nya Dagbladet har tidigare uppmärksammat Warren i helt andra sammanhang – då handlade det om att hon gjorde en stor sak av att hon härstammade från indianstammarna Cherokee och Lenape – i verkligheten hade hon dock bara mellan 1,56 och 0,097 procent indian-DNA i sig, vilket bedöms vara lägre än för genomsnittsamerikanen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!