Vaccinskadad försökspatient stämmer Astra Zeneca

publicerad 16 maj 2024
- av Sofie Persson
Dressen beskriver sig som "en skugga av mitt forna jag".

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Brianne Dressen uppger att hon fått permanenta skador efter att ha deltagit i kliniska prövningar av Astra Zenecas covidvaccin. Läkemedelsföretaget har lovat att betala eventuella sjukhuskostnader, något som ännu inte skett.

42-åringen deltog i kliniska tester av Astra Zenecas covidvaccin i USA under 2020. Redan samma kväll började hon känna av symptom med värk över hela kroppen, som kändes som att bli stucken av nålar, och fick senare diagnosen perifer neuropati, ett tillstånd som orsakar domningar och smärta på grund av skadade nerver. Det är konstaterat att det orsakats av Astra Zenecas covidvaccin och tillståndet har klassificerats som “post-vaccin neuropati”. De kliniska testerna för det covidvaccinet godkändes inte i USA.

Innan testerna hade hon skrivit under ett avtal med bolaget där man lovade att “betala kostnaderna för medicinsk behandling för forskningsskador”, något Dressen menar att bolaget inte gjort.

Nu stämmer Dressen läkemedelsbolaget eftersom de inte betalat ut några sjukhuskostnader, rapporterar The Telegraph. Hon uppger att hon själv betalat tusentals dollar i sjukhusräkningar och inte kan arbeta på grund av sitt tillstånd.

Jag är fortfarande permanent funktionshindrad, säger hon.

Erkände allvarliga bieffekter

I Storbritannien har läkemedelsbolaget stämts av över 40 personer efter anklagelser om att vaccinet orsakat dödsfall och allvarliga biverkningar. Astra Zeneca, som tidigare motsatt sig dessa påståenden, erkände nyligen att vaccinet kan orsaka trombos med trombocytopenisyndrom (TTS), som innebär bland annat blodproppar och låga nivåer av blodplättar.

I stämningsansökan menar Dressen att hon är “en skugga av mitt forna jag: oförmögen att arbeta, oförmögen att utöva någon idrottslig aktivitet, oförmögen att vara förälder på samma sätt som tidigare och oförmögen att köra bil mer än några kvarter åt gången“. Stämningsansökan är det första i sitt slag i USA. Läkemedelsbolaget har i nuläget inte kommenterat fallet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!