Vaccinationer blir obligatoriska i Turkmenistan

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 10 augusti 2021
- av Per Nordin
Den turkmeniska befolkningen får inte längre välja om de ska injiceras med de nya vaccinen eller ej.

Nu meddelar Turkmenistans hälso- och sjukvårdsdepartement att landet gör covid-19-vaccination obligatorisk för alla invånare som är 18 år och äldre. Därmed följer Turkmenistan flera andra länder i regionen som infört obligatorisk vaccination.

Det närliggande landet Tadzjikistan blev det första i världen att införa obligatoriska vaccinationer för alla över 18 år.

Nu följer Turkmenistan samma väg och gör vaccinerna obligatoriska. Regeringen skriver i ett tillkännagivande publicerat av statliga medier att undantag från den obligatoriska vaccinationen endast kommer att göras för dem som har medicinska hinder mot vaccination. Det rapporterar Nya Tider.

Tidigare har bland annat har grannlandet Kazakstan infört obligatorisk vaccination för offentliganställda och vissa privatanställda, efter en liknande modell som använts i Ryssland.

Man motiverar beslutet med rapporter om ökad smittspridning i övriga länder i den centralasiatiska regionen. Detta samtidigt som Turkmenistan inte har rapporterat ett enda coronafall under hela pandemin. Den muslimska diktaturen väckte uppmärksamhet när de redan i april 2020 förbjöd att coronaviruset  överhuvudtaget fick nämnas någonstans.

Enligt Transparency International är Turkmenistan ett av världens mest korrupta länder.

Det aktuella vaccinet har man köpt in från Ryssland och Kina.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!