Konflikten i östra Ukraina

Utländska journalister hindrade att arbeta i Donbass

Bilden visar köbildning vid de militärt kontrollerade gränskontrollerna på ukrainskt territorium

Utländska journalister som försökt resa in i Folkrepubliken Donetsk har enligt uppgift förhindrats av den ukrainska gränskontrollen att resa in och arbeta i området.

Journalister ifrån den österrikiska tidningen Wiener Zeitung nekades inresa vid gränskontrollen till Folkrepubliken Donetsk av den ukrainska gränskontrollen. Inresan avslogs utan närmare förklaring enligt DONi News Agency. Journalisterna ifrån Wiener Zeitung som försökte ta sig till Folkrepubliken Donetsk i februari var inte de första utländska journalisterna som nekats inresa.
I september förra året nekades även journalister ifrån den bulgariska nyhetsbyrån PIK inresa enligt offentliga uppgifter ifrån byrån till DONi News Agency. Journalisterna skall ha utsatts för förödmjukelse och dagslånga förhör.

Rapporteringen ifrån de två nya folkrepublikerna belägna i Donbass-regionen i östra Ukraina är mycket sparsam i västerländska medier. Informationsministeriet i Donetsk ackrediterade under 2017 journalister ifrån 30 länder, men möjligheterna att resa in i regionen, som fortfarande inte betraktas som säker i skuggan av det flera år långa kriget, är fortfarande mycket begränsad.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!