Utländska journalister hindrade att arbeta i Donbass

Konflikten i östra Ukraina

publicerad 14 mars 2018
Bilden visar köbildning vid de militärt kontrollerade gränskontrollerna på ukrainskt territorium

Utländska journalister som försökt resa in i Folkrepubliken Donetsk har enligt uppgift förhindrats av den ukrainska gränskontrollen att resa in och arbeta i området.

Journalister ifrån den österrikiska tidningen Wiener Zeitung nekades inresa vid gränskontrollen till Folkrepubliken Donetsk av den ukrainska gränskontrollen. Inresan avslogs utan närmare förklaring enligt DONi News Agency. Journalisterna ifrån Wiener Zeitung som försökte ta sig till Folkrepubliken Donetsk i februari var inte de första utländska journalisterna som nekats inresa.

I september förra året nekades även journalister ifrån den bulgariska nyhetsbyrån PIK inresa enligt offentliga uppgifter ifrån byrån till DONi News Agency. Journalisterna skall ha utsatts för förödmjukelse och dagslånga förhör.

Rapporteringen ifrån de två nya folkrepublikerna belägna i Donbass-regionen i östra Ukraina är mycket sparsam i västerländska medier. Informationsministeriet i Donetsk ackrediterade under 2017 journalister ifrån 30 länder, men möjligheterna att resa in i regionen, som fortfarande inte betraktas som säker i skuggan av det flera år långa kriget, är fortfarande mycket begränsad.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.