Konflikten i östra Ukraina

Ryssland kan ge isolerade invånare i östra Ukraina en väg ut

Torg i den tidigare ukrainska regionshuvudstaden Donetsk, numera tillhörande Folkrepubliken Donetsk.

Rysslands president Vladimir Putin har skrivit under ett dekret som skall göra det lättare för isolerade invånare i Donbassområdet i östra Ukraina att ansöka om ryskt medborgarskap.

Invånare i östra Ukraina har drabbats svårt efter de senaste årens krig i regionen och man räknar med att konflikten krävt omkring 10 000 liv samtidigt som närmare två miljoner människor tidvis befunnit sig på flykt.
I det östra Donbassområdet har två nya folkrepubliker upprättats, Donetsk och Luhansk, men republikerna har inte fått något internationellt erkännande och invånarna har drabbas av isolation. Detta bland annat för att de har begränsad tillgång till Ukraina och den ukrainska statens myndigheter å ena sidan medan de å andra sidan inte heller har motsvarande tillgång i Ryssland. Flera banker drog också tillbaka möjligheten att betala med kreditkort som Visa och Mastercard vilket ytterligare försvårat situationen för handel och resor.

En del ukrainska medborgare som blev involverade i konflikten har saknat möjlighet att förnya sina ukrainska pass och har sedan dess varit så gott som isolerade i Donbassområdet.

Nu vill Rysslands president Vladimir Putin erbjuda en väg ut genom ett dekret som skall göra det enklare för invånarna i Donbass att ansöka ryskt medborgarskap. Detta bland annat för att han menar att situationen för mänskliga rättigheter varit kraftigt åsidosatt för invånarna i regionen.

Stämningen mellan Kreml och Kiev har länge varit spänd och det återstår att se hur den nyvalde ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskyj svarar på Putins utspel.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!