USA: Vaccinerade bryter med ovaccinerade vänner

publicerad 4 oktober 2021
- av Sofie Persson

Beslutet att välja bort covidvaccin har resulterat i bruten vänskap för en ansenlig mängd amerikaner, visar en ny undersökning. Hela 14 procent av de vaccinerade har valt att avsluta vänskapsrelationer på grund av att deras vänner inte låtit injicera sig med covidvaccin.

Undersökningen från Onepoll gjordes den 1 september i år där tusen amerikaner deltog. I allmänhet har fler vaccinerade relativt sett valt att avsluta fler vänskapsrelationer under coronakrisen än ovaccinerade på grund av huruvida man låtit sig injiceras med covidvaccin eller inte.

De flesta vaccinerade (97 procent) såg på sina före detta vänner, som de brutit relationen med, som ”fullfjädrade anti-vaxxers” som aldrig skulle förstå ”betydelsen av vaccin”. Orsaken de uppger till varför de tror att deras tidigare vänner valt att inte vaccinera sig är i enkelhet antagandet att de forna vännerna inte litar på covidvaccinen.


Annonser:


Många av de ovaccinerade själva svarade att de främsta skälen till varför man valt att inte injicera sig är oro för biverkningar, medan andra menade att man var hälsosamma och inte behövde vaccinet – samt allmänt tvivel på covidvaccinens verkan.

Andra anledningar till att man avslutat vänskap, oberoende av vaccinering, är att man har olika politiska åsikter, någon har dejtat eller haft sexuellt umgänge med en expartner, spridit falska rykten eller ljugit.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.