USA-stödda rebeller rekryterar barnsoldater

publicerad 28 juni 2024
- av Markus Andersson
SDF har länge varit en av USA:s viktigaste allierade i regionen.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Det amerikanska utrikesdepartementet medger själva att den USA-stödda rebellgruppen Syriska demokratiska styrkorna rekryterar och använder barnsoldater i strid.

SDF som huvudsakligen består av kurder, har länge varit en viktig samarbetspartner för USA i regionen och deltog bland annat i striderna mot terrorgruppen Islamiska staten, som slutligen besegrades 2019.

I amerikanska UD:s rapport drar man slutsatsen att inte bara SDF använder barnsoldater – utan att detta förfarande även är vanligt bland de syriska regeringsstyrkorna, turkstödda miliser och flera andra väpnade grupper i milisen.

Rekrytering eller användandet av barn i strid och understödjande roller i Syrien är fortfarande vanligt, och sedan början av 2018 har internationella observatörer rapporterat om fortsatta incidenter av rekrytering och användning av väpnade grupper, även om förekomsten av denna praxis skiljer sig åt mellan olika grupper”, står det bland annat.

Den till Demokratiska unionspartiet anslutna Revolutionära ungdomsrörelsen, de kurdiska folkets skyddsenheter, kvinnornas skyddsenheter, Syriens demokratiska styrkor (SDF) … rekryterar och/eller använder pojkar och flickor som barnsoldater”, fortsätter man.

Vaktar IS-fångar

Även om kriget mot Islamiska staten är över, sker det fortfarande frekventa sammandrabbningar mellan SDF och andra grupper. Den kurdledda milisen har också en stor del av huvudansvaret att vakta 10 000 fängslade IS-krigare och deras familjer.

FN har också larmat om att gruppen använder sig av barnsoldater och rekryterat dessa ”genom bedrägliga tillkännagivanden om utbildningskurser i nordöstra Syrien”.

Noterbart är också att USA:s Natoallierade Turkiet mycket starkt ogillar SDF och kurdiska rebellgrupper i allmänhet. Ankara menar att SDF i praktiken är en del av PKK, som är terrorklassade och som i många år bedrivit ett självständighetskrig mot Turkiet.

Under inbördeskriget i Syrien erövrade kurderna en region i de nordöstra delarna av landet som de kallar för Rojava och som idag i praktiken fungerar som en autonom och självstyrande region och i området finns också närmare 1000 amerikanska soldater stationerade.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!