Utrikes

USA spenderar hundratals miljarder på kärnvapenupprustning

Experter avfärdar upprustningen och hävdar att det är ett kolossalt slöseri med pengar som dessutom kan förstöra samtalen som USA för med Ryssland.

– Enligt mig så är det inte särskilt vettigt att spendera miljarder på att förlänga livslängden på vapen som presidenten redan har sagt sig vilja göra av med, säger forskningsdirektören Tom Collina till AFP.

Genomförs det omfattande projektet väntas det kosta nästan 400 miljarder dollar, motsvarande 2,6 biljoner svenska kronor. De 5100 kärnvapenstridsspetsar som USA förfogar över ska bland annat bytas ut och uppgraderas.

Enligt radiostationen Rysslands Röst kan det bli aktuellt med nedskärningar i olika social program i USA för att finansiera den enorma summan som krävs för upprustningen, samtidigt som den amerikanska ekonomin är på nedgång.

Myndigheter i USA uppskattar att cirka 600 000 invånare lever på gatan i landet och saknar tak över huvudet.

USA är hittills det enda land i världen som bombat ett annat land med kärnvapen, vilket skedde i japanska Hiroshima och Nagasaki i augusti 1945.

USA var också en ledande aktör i samtalen kring Irans påstådda kärnvapenprogram tillsammans med kärnvapenmakterna Storbritannien, Frankrike, Ryssland, Kina och Tyskland.

 

 

Läs även:
“Iran bör kärnvapenbombas tillbaka tre decennier”
Ironi, lögn och cynism om Hiroshimas förödelse
Obama sade det folket ville höra