President Obamas prioriteringar ifrågasätts.
Foto: Montage/Flickr/Official U.S. Navy Page/Ed Yourdon

USA spenderar hundratals miljarder på kärnvapenupprustning

Publicerad 19 december 2013, uppdaterad kl. 14:47

Enligt USA är landets kärnvapenarsenal föråldrad. Det är president Barack Obama och hans administrations utsäkt för att investera 400 miljarder dollar för att rusta upp kärnvapnen, trots det ekonomiskt pressade läget som landet nu befinner sig i, med 600 000 amerikanare som är hemlösa.

Experter avfärdar upprustningen och hävdar att det är ett kolossalt slöseri med pengar som dessutom kan förstöra samtalen som USA för med Ryssland.

– Enligt mig så är det inte särskilt vettigt att spendera miljarder på att förlänga livslängden på vapen som presidenten redan har sagt sig vilja göra av med, säger forskningsdirektören Tom Collina till AFP.

Annons:


Genomförs det omfattande projektet väntas det kosta nästan 400 miljarder dollar, motsvarande 2,6 biljoner svenska kronor. De 5100 kärnvapenstridsspetsar som USA förfogar över ska bland annat bytas ut och uppgraderas.

Enligt radiostationen Rysslands Röst kan det bli aktuellt med nedskärningar i olika social program i USA för att finansiera den enorma summan som krävs för upprustningen, samtidigt som den amerikanska ekonomin är på nedgång.

Myndigheter i USA uppskattar att cirka 600 000 invånare lever på gatan i landet och saknar tak över huvudet.

USA är hittills det enda land i världen som bombat ett annat land med kärnvapen, vilket skedde i japanska Hiroshima och Nagasaki i augusti 1945.

USA var också en ledande aktör i samtalen kring Irans påstådda kärnvapenprogram tillsammans med kärnvapenmakterna Storbritannien, Frankrike, Ryssland, Kina och Tyskland.

 

 

Läs även:
“Iran bör kärnvapenbombas tillbaka tre decennier”
Ironi, lögn och cynism om Hiroshimas förödelse
Obama sade det folket ville höra

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

  • Wicked

    Heja Nobels fredspristagare… är inte den summan nära Sveriges BNP? Börjar hysa ganska stort förakt mot USA, united slaves of administration.

  • Magnus Svensson

    united sleaves of administraton där satt den!

  • Pingback: Homeless and cold | Som2ny Network()

Mer nyheter

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend