Kriget i Afghanistan

USA skickar fler trupper till Afghanistan

USA: försvarsminister James Mattis

I förra veckan sade USA:s försvarsminister James Mattis att USA inte vinner kriget mot talibanerna i Afghanistan. Nu har president Donald Trump gett Mattis klartecken att skicka ytterligare 4 000 soldater till Afghanistan.

Förstärkningen av trupperna i Afghanistan är den första under Donald Trumps presidentskap. De cirka 8 800 trupper som är i Afghanistan kommer nu att förstärkas med 4 000 nya soldater, skriver New York Times.
Kriget mot talibanerna i Afghanistan, som officiellt inleddes 2001 genom Operation Enduring Freedom, namnet på den amerikanska invasionen av Afghanistan med målet att fånga Usama bin Ladin, utrota al-Qaida och störta talibanernas styre.

Över 2 300 amerikanska soldater har dödats och 20 000 skadats under det 16 år långa kriget. Afghanistankriget har även varit förödande för civilbefolkningen. Över 30 000 civila har dödats, 40 000 skadats och 800 000 drivits på flykt sedan USA:s invasion 2001.

Under en utfrågning i senaten i förra veckan var försvarsminister James Mattis kritisk till hur Afghanistankriget förts.

Vi vinner inte i Afghanistan just nu. Vi ska åtgärda detta så snart som möjligt, sade James Mattis under utfrågningen.

Den republikanske Arizonasenatorn John McCain, ordförande i senatens försvarsutskott, kritiserade Mattis och Trumpadministrationen för att man ännu inte tagit fram någon plan för hur man ska sköta Afghanistankriget. Enligt Mattis kommer en sådan plan att vara klar i mitten av juli.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!