USA: försvarsminister James Mattis
Foto: USGLC/CC BY-NC-ND 2.0

USA skickar fler trupper till Afghanistan

Publicerad 19 June 2017, uppdaterad kl. 13:09

I förra veckan sade USA:s försvarsminister James Mattis att USA inte vinner kriget mot talibanerna i Afghanistan. Nu har president Donald Trump gett Mattis klartecken att skicka ytterligare 4 000 soldater till Afghanistan.

Förstärkningen av trupperna i Afghanistan är den första under Donald Trumps presidentskap. De cirka 8 800 trupper som är i Afghanistan kommer nu att förstärkas med 4 000 nya soldater, skriver New York Times.

Annons:


Kriget mot talibanerna i Afghanistan, som officiellt inleddes 2001 genom Operation Enduring Freedom, namnet på den amerikanska invasionen av Afghanistan med målet att fånga Usama bin Ladin, utrota al-Qaida och störta talibanernas styre.

Över 2 300 amerikanska soldater har dödats och 20 000 skadats under det 16 år långa kriget. Afghanistankriget har även varit förödande för civilbefolkningen. Över 30 000 civila har dödats, 40 000 skadats och 800 000 drivits på flykt sedan USA:s invasion 2001.

Under en utfrågning i senaten i förra veckan var försvarsminister James Mattis kritisk till hur Afghanistankriget förts.

Vi vinner inte i Afghanistan just nu. Vi ska åtgärda detta så snart som möjligt, sade James Mattis under utfrågningen.

Den republikanske Arizonasenatorn John McCain, ordförande i senatens försvarsutskott, kritiserade Mattis och Trumpadministrationen för att man ännu inte tagit fram någon plan för hur man ska sköta Afghanistankriget. Enligt Mattis kommer en sådan plan att vara klar i mitten av juli.

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

  • RMG49

    UZA söker efter att få kriga, tjäna pengar på att döda och ta över andras territorium. Nu har man upptäckt att det finns stora mängder jordartsmetaller i landet och därför vill man ta kontrollen över tillgångarna. UZA är inget man kan lita på och man vänder kappan efter vinden. Där det finns tillgångar som ger vinst där är UZA och krigar. Inte konstigt att UZA kallas för den store Satan.

Mer nyheter

Tipsa oss!

Send this to a friend