Utrikes

USA inleder största jordbävningsövningen någonsin

Den amerikanska katastrof- och samhällsskyddsmyndigheten Federal Emergency Management Agency (FEMA) testar hur väl USA står sig mot en kraftig jordbävning och tsunami. Övningen kommer omfatta drygt 20 000 militärer och räddningspersoner.

Övningen, som består av ett påhittat scenario med en jordbävning som mäter 9,0 på richterskalan och utlöser en jättetsunami, kallas Cascadia Rising och håller på mellan 7-10 juni.

Det beskrivs som den största jordbävningsövningen i världshistorien och drygt 20 000 personer, allt från räddningspersonal till militärer, kommer delta.
Övningsscenariot är hur väl den amerikanska västkusten skulle stå sig mot en jordbävning lika stark som den som drabbade Japan 2011. Flera amerikanska delstater, bland annat kuststaterna Kalifornien, Oregon och Washington, berörs främst av övningen.

Det är myndigheten FEMA, den amerikanska motsvarigheten till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), som anordnar övningen.

Den senaste stora jordbävningen utanför den amerikanska västkusten inträffade i början av 1700-talet.

“Jordbävningarna kommer med en intervall på omkring 400 till 600 års mellanrum. Om man följer den här tidlinjen bör västkusten förbereda sig på en plötslig jordbävning”, skriver FEMA på sin hemsida.

De senaste stora jordbävningarna i Stilla havet inträffade 2004, 2010 och 2011.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!