USA godkänner ytterligare dollarregn över Ukraina

Kriget i Ukraina

publicerad 23 augusti 2022
- av Jan Sundstedt
Dollarregn
Anthony Blinken godkänner ytterligare dollarregn till Volodmyr Zelenskyj.

USA:s försvarsminister Anthony Blinken har skrivit under ytterligare ett stort militärt stödpaket till Ukraina. Denna gång landar kostnaden på 775 miljoner dollar.

Paketet, som formellt tillkännagavs på fredagen, är indelat i framför allt tre nyckelområden: artilleri, minröjning och missiler.

Innehållet i paketet inkluderar 15 ScanEagle-spaningsdrönare; 40 minresistenta bakhållsskyddade fordon; 16 105 mm haubitsar (inklusive 36 000 artillerigranater), ett okänt antal TOW-pansarvärnsrobotsystem och 2 000 pansarskott för Carl Gustaf-gevär.


Annonser:


Vi har ytterligare ett stort säkerhetsbiståndspaket som vi [härmed] vill offentliggöra och detta fortsätter vår tradition att ge ukrainarna vad de behöver när de behöver det, kommenterar en talesperson för Pentagon.

Beskedet kommer mindre än två veckor efter det att Joe Biden godkände ett militärt paket på 1 miljard dollar till Ukraina – det största hittills. Det biståndet inkluderade ammunition till systemet NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile Systems), ytterligare haubitsar samt det mobila raketartillerisystemet HIMARS.

Kritiker till de enorma mängder krigsmateriel, tunga vapensystem, fordon och liknande som USA de senaste månaderna skickat till Ukraina – för närvarande till ett värde av över 100 miljarder kronor – anklagar Joe Biden-administrationen för att vilja fortsätta kriget till den siste ukrainaren.

Pentagon tycks inte heller inte några planer på att trappa ner sina intentioner att hålla konflikten vid liv utan snarare tvärtom. Man är öppna med att man ämnar fortsätta skicka ytterligare framtida vapenleveranser.

Företrädare för adminstrationen menar att ”dessa gör det möjligt för Ukraina att säkerställa att Ryssland fortsätter att betala ett högt pris. Särskilt med hjälp av HIMARS-systemet”.

Vi har sett hur Ukraina använt HIMARS-systemet på ett mästerligt sätt på slagfältet. Detta långdistansvapen har verkligen förändrat dynamiken på slagfältet. Vi vill se till att Ukraina har en stadig ström av ammunition för att täcka behoven och det är vad vi gör med det här paketet, avslutar Pentagon.

Sedan detta militära stödpaket godkändes av Anthony Blinken har konflikten trappats upp än mer, vilket Nya Dagbladet löpande rapporterar om.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.