USA erkänner Jerusalem som Israels huvudstad

publicerad 6 december 2017
- av Alexander Almqvist

USA:s president Donald Trump fattade under onsdagen det historiska beslutet att USA ska erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Detta innebär också att USA:s ambassad i landet ska flyttas till Jerusalem.

Donald Trump gick till val på att USA skulle flytta sin ambassad i Israel från Tel Aviv till Jerusalem. Under onsdagen meddelade Trump att USA kommer erkänna hela Jerusalem som Israels huvudstad. Det är oklart om Trumps beslut även inkluderar även det palestinska östra Jerusalem, som står under israelisk ockupation.

– Jerusalem är och måste förbli en plats där judar kan be vid den västra muren, där kristna går korsvägsandakt och där muslimer kan be vid al-Aqsamoskén, sade Trump i ett tv-sänt tal från Vita huset under onsdagen.

Utöver erkännandet av Jerusalem som Israels huvudstad meddelade Trump även att USA:s ambassad i landet kommer att flyttas från Tel Aviv till Jerusalem inom de närmaste åren. Utrikesminister Rex Tillerson stödjer Trumps beslut, rapporterar Fox News.

Beskedet från den amerikanske presidenten har lett till stort missnöje i Mellanöstern. På Västbanken och i Gaza har palestinier gett sig ut på gatorna för att demonstrera mot USA:s beslut. Porträtt på Donald Trump har även satts i brand av de förargade palestinierna.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan har tidigare hotat med att landet kommer avsluta all diplomati med Israel om USA erkänner Jerusalem som Israels huvudstad.

Sveriges utrikesminister Margot (S) är starkt kritisk till beslutet som hon har kallat för ”katastrofalt”.

– Det är ju katastrofalt. Det kommer att leda till jättestora effekter och oro förstås, säger Wallström till TT.

Bland annat presidenterna George W. Bush och Barack Obama sade att de skulle erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, men Trump är alltså den första som fattat beslutet officiellt.

Se hela Trumps anförande nedan:Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.