Utrikes

USA erkänner Jerusalem som Israels huvudstad

USA:s president Donald Trump fattade under onsdagen det historiska beslutet att USA ska erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Detta innebär också att USA:s ambassad i landet ska flyttas till Jerusalem.

Donald Trump gick till val på att USA skulle flytta sin ambassad i Israel från Tel Aviv till Jerusalem. Under onsdagen meddelade Trump att USA kommer erkänna hela Jerusalem som Israels huvudstad. Det är oklart om Trumps beslut även inkluderar även det palestinska östra Jerusalem, som står under israelisk ockupation.

– Jerusalem är och måste förbli en plats där judar kan be vid den västra muren, där kristna går korsvägsandakt och där muslimer kan be vid al-Aqsamoskén, sade Trump i ett tv-sänt tal från Vita huset under onsdagen.

Utöver erkännandet av Jerusalem som Israels huvudstad meddelade Trump även att USA:s ambassad i landet kommer att flyttas från Tel Aviv till Jerusalem inom de närmaste åren. Utrikesminister Rex Tillerson stödjer Trumps beslut, rapporterar Fox News.

Beskedet från den amerikanske presidenten har lett till stort missnöje i Mellanöstern. På Västbanken och i Gaza har palestinier gett ut på gatorna för att demonstrera mot USA:s beslut. Porträtt på Donald Trump har även satts i brand av de förargade palestinierna.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan har tidigare hotat med att landet kommer avsluta all diplomati med Israel om USA erkänner Jerusalem som Israels huvudstad.

Sveriges utrikesminister Margot (S) är starkt kritisk till beslutet som hon har kallat för “katastrofalt”.

– Det är ju katastrofalt. Det kommer att leda till jättestora effekter och oro förstås, säger Wallström till TT.

Bland annat presidenterna George W. Bush och Barack Obama sade att de skulle erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, men Trump är alltså den första som fattat beslutet officiellt.

Liknande artiklar

Trump om censuren på sociala medier: “Vi kom... USA:s president Donald Trump går till verbal attack mot sociala medier som censurerar obekväma åsikter. Debatten om c...
Porradvokat kan bli Demokraternas presidentkandida... Michael Avenatti, advokat åt porrskådisen Stormy Daniels, pekas ut som en av favoriterna till att bli Demokraternas kand...
Trump: Ingen som gör affärer med Iran kommer få gö... När de amerikanska sanktionerna mot Iran nu trätt i kraft meddelar Donald Trump att USA inte kommer göra affärer med de ...

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!