MORGONDAGENS DAGSTIDNING – onsdag 21 februari 2024

onsdag 21 februari 2024

USA avfärdar medias vädjan om Syrienbevis

publicerad 9 september 2013

President Barack Obamas administration har nekat den ansedda nyhetsbyrån Associated Press (AP) förfrågan om att få titta på satellitbilder som ska bevisa att den syriska regeringen förberedde och låg bakom kemvapenattacken den 21 augusti.

Den amerikanska regeringen insisterar på att man har bevis som kan styrka att det var Bashar al-Assads regering som utförde gasattacken den 21 augusti i Damaskus som krävde närmare 500 liv. Men allmänheten har ännu inte sett ett enda konkret bevis. Inga satellitbilder och inga utskrifter från syriska militärsamtal, skriver AP.

Nekar förfrågningar
AP har skickat flera förfrågningar om att få titta på satellitbilderna, men alla har avslagits av Obamaadministrationen, som tog fram kopiösa mängder satellitbilder tidigare i kriget för att kunna visa upp den syriska regimens militära angrepp.

En annan förfrågan som nyhetsbyrån skickade till administrationen var att få se på utskriften av kommunikationen från en högt uppsatt syrisk tjänsteman om användning av kemiska vapen, men även den förfrågan avslogs av Obamaadministrationen.

“Bevisen är klassificerade”
USA:s regering skyddar sig med att påstå att bevisningen är klassificerad och kommer endast att dela uppgifterna bakom stängda dörrar med kongressledamöter och viktiga allierade.

Många experter har förbryllats över vad som kan ha motiverat Assad till att attackera sitt eget folk med massförstörelsevapen – särskilt när FN:s experter var i närheten och då hans trupper hade övertaget i kriget, skriver AP.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan
Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend