Utrikes

USA avfärdar medias vädjan om Syrienbevis

President Barack Obamas administration har nekat den ansedda nyhetsbyrån Associated Press (AP) förfrågan om att få titta på satellitbilder som ska bevisa att den syriska regeringen förberedde och låg bakom kemvapenattacken den 21 augusti.

Den amerikanska regeringen insisterar på att man har bevis som kan styrka att det var Bashar al-Assads regering som utförde gasattacken den 21 augusti i Damaskus som krävde närmare 500 liv. Men allmänheten har ännu inte sett ett enda konkret bevis. Inga satellitbilder och inga utskrifter från syriska militärsamtal, skriver AP.
Nekar förfrågningar
AP har skickat flera förfrågningar om att få titta på satellitbilderna, men alla har avslagits av Obamaadministrationen, som tog fram kopiösa mängder satellitbilder tidigare i kriget för att kunna visa upp den syriska regimens militära angrepp.

En annan förfrågan som nyhetsbyrån skickade till administrationen var att få se på utskriften av kommunikationen från en högt uppsatt syrisk tjänsteman om användning av kemiska vapen, men även den förfrågan avslogs av Obamaadministrationen.

“Bevisen är klassificerade”
USA:s regering skyddar sig med att påstå att bevisningen är klassificerad och kommer endast att dela uppgifterna bakom stängda dörrar med kongressledamöter och viktiga allierade.

Många experter har förbryllats över vad som kan ha motiverat Assad till att attackera sitt eget folk med massförstörelsevapen – särskilt när FN:s experter var i närheten och då hans trupper hade övertaget i kriget, skriver AP.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!