USA återställer militärbas på Island

publicerad 10 februari 2016

USA har börjat återställa en del av infrastrukturen på flygbasen Keflavik på Island och funderar på att återskapa en amerikansk bas, uppger den amerikanska försvarstidningen Stars and Stripes.

Behovet av en flygbas i området har uppstått då den amerikanska flottans flygvapen åter aktiverade spaningen mot ryska ubåtar i norra Atlanten.

Washingtons officiella kommentar går ut på att USA är beslutet att stundom använda Keflavik i antiubåtsstyrkans sökoperationer i norra Atlanten. USA:s vice försvarsminister Bob Work uppges dock under sitt senaste besök på Keflavik i september 2015 ha inspekterat basens möjligheter. Isländska medier har också diskuterat huruvida USA kan återvända till Island med permanenta flygbaser.

Flygbasen i Keflavik byggdes hösten 1942. Ett avtal om permanent basering av amerikanska militärer slöts år 1950. Under Kalla kriget räknades Keflavik som ett av USA:s nyckelobjekt i norra Atlanten, som användes för spaning mot sovjetiska ubåtar. I september 2006 lades basen ned och överlämnades åt Island.

 

se.sputniknews.com


Fakta Keflavik

Keflavik är en stad på sydvästra Island med omkring 10 200 invånare.

Keflaviks flygplats byggdes av USA under 1940-talet, och NATO hade från 1951 en stor militärbas i dess anslutning. Under andra världskriget och kalla kriget spelade flygbasen en viktig roll för att följa fartygs rörelser ut och in i Atlanten.

Efter Sovjetunionens fall blev militärbasens existensberättigande ifrågasatt, då hotet från kärnvapenbestyckade fartyg drastiskt minskade. Basen stängdes officiellt 30 september 2006 och har sedan använts för civil internationell flygtrafik.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.