Uppmaningar om hämnd mot koranbrännare sprids via sms i Norden

Ökade otryggheten

publicerad 4 augusti 2023
- av Redaktionen
Ett av de sms-meddelanden som gått ut till privatpersoner i Sverige.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Privatpersoner i Danmark och Norge har under natten till torsdagen mottagit sms med uppmaningar att hämnas på de som bränner Koranen, enligt rapporter från norska VG (Verdens Gang) och danska DR (tidigare Danmarks Radio). Detta utskick liknar det som tidigare under veckan skickades till ett antal svenskar.

De danska meddelandena innehåller en länk till en webbsida som utlovar en belöning på 350 000 danska kronor till den som kan överlämna den kände danske koranbrännaren Rasmus Paludan, ”död eller levande”. Medan de norska meddelandena, skrivna på engelska, refererar till Hizbollahledaren Hassan Nasrallah och uppmanar ”unga muslimer” att hämnas på de som bränner koranen.

Danska polisen har bekräftat att de fått flera anmälningar gällande dessa hotfulla meddelanden och säger att ärendet nu undersöks närmare. Några detaljer om utredningen har ännu inte delgivits.

Ett av meddelandena tillskrivs Hizbollahledaren Hassan Nasrallah och innehåller följande uttalande:

“Att sätta eld på Den Heliga Koranen exponerar Sveriges och de västliga ländernas hyckleri och förräderi”.

Rasmus Paludan, som är måltavlan för en del av hoten, har uttalat sig till TV 2 och säger att han “inte är förvånad” över meddelandet.

Säkerhetspolisen i Danmark (PET) och Norge (PST) har bekräftat att de är medvetna om dessa sms. Även svenska säkerhetstjänsten Säpo har meddelat att de är informerade om situationen, men de har ännu inte kommenterat det operativa arbetet närmare.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!