Uppgifter: USA planerar dra sig ur klimatavtal

publicerad 28 maj 2017
USA:s dåvarande utrikesminister John Kerry vid klimatförhandlingarna i Paris 2015

Enligt uppgifter i amerikansk press kommer USA att lämna Parisavtalet, det största internationella klimatavtalet någonsin. President Donald Trump kommer lämna det officiella beskedet i nästa vecka.

I december 2015 kom sammanlagt 196 nationer överens om ett bindande avtal om utsläppet av växthusgaser. Avtalet var en del av FN:s klimatkonferens i Paris (COP21) därav namnet Parisavtalet.

Nu ett och ett halvt år senare ser USA ut att dra sig ur avtalet. Källor med insyn uppger att presidenten meddelat flera av sina medarbetare, däribland Scott Pruitt som är chef för miljömyndigheten EPA, att man kommer lämna Parisavtalet, avslöjar Axios.

Trump skrev under lördagen på Twitter att han kommer lämna ett officiellt besked huruvida USA kommer att dra sig ur eller inte under nästa vecka.

Att USA skulle dra sig ur Parisavtalet var ett av Donald Trumps vallöften under presidentvalskampanjen.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.