Uppgifter: Israeliska sabotageattacker mot Iran

publicerad 21 februari 2024
- av Markus Andersson
Genrebild - gasledningar.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


The New York Times rapporterar att Israel av allt att döma intensifierat sina hemliga sabotageangrepp mot iranska mål. Det handlar om två stora naturgasledningar som saboterats – vilket också lett till störningar i leveranser av gas till värme och matlagning i flera provinser.

Det hela betraktas som en upptrappning i vad som beskrivs som ett ”skuggkrig” mellan Israel och Iran.

– Detta visar att de hemliga nätverk som verkar i Iran har utökat sin mållista och avancerat bortom bara militära och nukleära anläggningar, säger Shahin Modarres, säkerhetsanalytiker med fokus på Mellanöstern, till New York Times.

– Det är en stor utmaning och ett hårt slag mot ryktet för Irans underrättelse- och säkerhetstjänster, fortsätter han.

Tidigare har Israel främst angripit iranska militära mål – eller sådana som på olika sätts kopplas till landets kärnkraft, men denna gång var det alltså energiinfrastrukturen som var målet.

– Konsekvenserna var mycket stora eftersom det rör sig om två viktiga ledningar som går från söder till norr. Vi har aldrig sett något liknande i den här omfattningen, kommenterar energianalytikern Homayoun Falakshahi.

Mördade officerare

Irans oljeminister Javad Owji, har bekräftat attackerna men inte pekat ut någon ansvarig. Han tillade dock att målet med attentaten var att skada Irans energiinfrastruktur och försöka skapa missnöje i landet.

– Fiendens plan var att helt störa gasflödet på vintern till flera större städer och provinser i vårt land, deklarerade han.

Enligt uppgifter i rapporten blev såväl regeringsbyggnader som större fabriker och flerfamiljshus drabbade av störningarna – medan Iran själva gick ut med att det rörde sig om mindre avbrott.

Konflikten mellan Israel och Iran har intensifierats under Israels invasion av Gaza – inte minst då Iran anklagas för att beväpna och finansiera Hamas. I israeliska lönnmordskampanjer har nyligen också en iransk ”spionchef” och tre höga officerare dödats i Syrien – vilket försämrat relationerna ytterligare.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!